Beleggers lijken voorlopig nog aardig goed om te kunnen gaan met het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump. Dit protectionistische beleid heeft de spanningen in de wereld doen toenemen. Als gevolg van de globalisering zijn landen immers sterker economisch met elkaar verbonden geraakt. Een handelsoorlog kan dus dramatische economische gevolgen hebben.

De economen van Oxford Economics hebben onderzocht wat het economische effect kan zijn van een complete handelsoorlog. En uit dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat de totale wereldeconomie geraakt gaat worden door handelsbeperkingen. Juist omdat we door de jaren heen zo afhankelijk van elkaar zijn geraakt.

Bij een handelsoorlog zijn er alleen maar verliezers

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Oxford Economics, zijn de resultaten van het onderzoek in beeld gebracht. Bij een complete handelsoorlog kan de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product dit jaar met 0,7% geremd worden. Voor het Chinese bbp is dit zelfs 0,8%. In 2020 worden de Amerikaanse en Chinese economie met respectievelijk 1% en 1,3% geraakt.

Ook de groei van de wereldeconomie komt in dat geval in gevaar. Een handelsoorlog kan namelijk al dit jaar leiden tot een lagere groei van de wereldeconomie met 0,5% en in 2020 kan dit zelfs oplopen tot 0,8%.

Ondanks wat Trump beweert, lijken er bij een eventuele handelsoorlog alleen maar verliezers te zijn.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar