De aandelenmarkten zijn tot nu toe bezig aan een geweldig beursjaar. Tijdens de afgelopen handelsweek wisten de meeste indices opnieuw in het groen te sluiten. Steeds meer beleggers vragen zich ondertussen af hoe deze gigantische beursrally ontstaan is. Aan het einde van 2018 hadden immers maar weinig analisten gerekend op een koersherstel op de aandelenmarkten.
Een mogelijke verklaring voor de huidige beursrally kan gezocht worden in de hoek van de ‘buybacks’. Zo blijkt uit de meest recente data dat er tijdens het afgelopen jaar door Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven voor ruim 806 miljard dollar is besteed aan het terugkopen van eigen aandelen. Dit is 55% meer dan de totale waarde van de terugkoopacties die plaatsvonden in 2017.
Buybacks zorgen voor stijgende beurskoersen
Daarnaast werd er tijdens het afgelopen jaar een nieuw record neergezet wat betreft de buybacks. De totale waarde van 806 miljard dollar ligt namelijk 36% boven het vorige ‘buybackrecord’ dat in 2007 neergezet werd. Precies een jaar voordat de aandelenmarkten draaiden richting het zuiden.
Waarom zijn buybacks zo belangrijk voor de aandelenmarkten?
Het terugkopen van eigen aandelen zorgt er voor dat er minder uitstaande aandelen nog openstaan. En bij een gelijkblijvende winst zorgt dit er dus voor dat de winst per aandeel per definitie stijgt. En dat leidt uiteraard tot een waarde verhogend effect.
De Democraat Sanders is niet zo gecharmeerd van de methode buybacks. Hij waarschuwt dat het terugkopen van eigen aandelen het vermogen van de meest welvarende Amerikanen vergroot. En dat kan volgens hem op lange termijn een slecht teken zijn (gezien de inkomensongelijkheid).
Overigens spant Apple nog steeds de kroon wat betreft het terugkopen van eigen aandelen. Zo besteedde de smartphonemaker tijdens het afgelopen jaar ruim 74 miljard dollar aan buybacks. En dat is meer dan het dubbele dat het jaar daarvoor besteed werd aan terugkoopacties (ruim 34 miljard dollar).
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.