Het verschil tussen een gewone en een zeer goede belegger Onderstaande quote van een van de meest succesvolle beleggers van onze tijd, Stanley Druckenmiller, vat in feite alles samen waarom super beleggers zoals Warren Buffett, Georges Soros, Jim Rogers, Carl Ichan en Stanley Druckenmiller zoveel beter presteren als de gemiddelde belegger. Men spreekt dikwijls over een goed gespreide portefeuille als de hoeksteen om succes te boeken op lange termijn. Maar wie kijkt naar deze miljardairs ziet dat ze juist een heel kleine, geconcentreerde portefeuille bezitten. Waarom uw geld spreiden over verschillende ideeën wanneer u kunt scoren met een of enkele fantastische opportuniteiten? Dat maakt het verschil tussen een gewone en een zeer goede belegger. Zo zei Stanley Druckenmiller:

Ze leren u op school dat een aandelenportefeuille goed gediversifieerd moet zijn. Dit is een van de grootste misvattingen op de financiële markt. Als ik kijk maar grote beleggers zoals Warren Buffett en Carl Icahn dan zie ik vooral een heel geconcentreerde portefeuille. De fout die 98% van de beleggers maken is dat ze het gevoel hebben dat ze aan elke trend moeten meedoen. Zoals ik het zie, leg ik al mijn eieren in een mandje en zorg ik heel goed voor dat mandje.

Stanley Druckenmiller was degene die samen met George Soros het Britse pond ten val bracht. Op dat moment was hun fonds 200% short gegaan op het Britse pond. Dit wil zeggen dat ze al hun centen plus geleend geld hadden ingezet op een idee. Het verschil met de gewone belegger is natuurlijk dat deze super beleggers tijd en mogelijkheden hebben om hun onderzoek te doen totdat ze op een opportuniteit stoten maar ze 100% zeker van zijn dat hij juist is.

Zo evolueert u van een gewone naar een zeer goede belegger

Dit vereist kennis, een hoog zelfvertrouwen en ervaring, iets wat de meeste gewone beleggers niet hebben. Bij het hoge zelfvertrouwen hoort natuurlijk ook het beperken van de schade ingeval het toch anders uitdraait als verwacht. Hierover zegt Jim Rogers:

Een van de beste regels die u kunt hebben als belegger is dat u niets moet doen, helemaal niets, tenzij er iets te doen is. Het is beter om te wachten op het juiste moment dat het geld voor het rapen valt. Het enige wat u dan nog moet doen is het oprapen.

Het verschil tussen een gewone en een zeer goede belegger vormt zich in de loop van een proces. Een gewone, goede belegger moet diversifiëren om zich te beschermen tegen het gebrek aan kennis en ervaring. Maar een uitmuntende belegger weet wanneer hij moet toeslaan. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom grote beleggers zoals Jeff Gundlach en Mohamed El-Erian momenteel vooral cash aanhouden in hun persoonlijke beleggingsportefeuille. Ze wachten op die ene ongelooflijke kans die zich ooit zal aanbieden. Evolueer naar een zeer goede belegger met ‘10 Tips om BeursMiljonair te worden‘.