Welk salaris heb jij nodig om je gelukkig te voelen? Volgens onderzoek word je niet gelukkiger wanneer je meer dan €70.000 per jaar verdient. Toch hebben veel jongeren, vooral mannen, de behoefte om veel meer te verdienen willen ze gelukkig zijn.

TD Ameritrade deed onderzoek naar het salaris dat jongeren nodig hebben om gelukkig te zijn. Bij de jongeren – gedefinieerd als millennials tussen 21 en 37 jaar – geven vooral de mannen aan dat ze veel geld nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze willen daarvoor een jaarsalaris van $118.000 of zo’n 100.000 euro.

Dit is een forse stijging ten opzichte van enkele jaren geleden. Toen lag de lat slechts op $55.000 of 47.000 euro. Vrouwen hebben dan weer veel minder geld nodig dan mannen. Vrouwen hebben volgens het onderzoek slechts $58.500 of 50.000 euro per jaar nodig om zich financieel gelukkig te voelen. Dit is een kleine stijging ten opzichte van 2 jaar geleden.

Gemiddeld genomen willen jongeren $80.000 of 68.000 euro per jaar verdienen om zich gelukkig te voelen.

22% van de jongeren geeft aan dat ze al tevreden zijn met een salaris tussen $50.000 en $74.999, maar 41% vindt dat ze daarvoor meer dan $75.000 moeten verdienen.

Schrijf je hier in op onze gratis nieuwsbrief en ontvang iedere dag het belangrijkste nieuws in je mailbox: Slim Beleggen Daily >>

Geld maakt (vanaf een bepaald inkomen) niet meer gelukkig

De behoefte om veel geld nodig te hebben om gelukkig te zijn, staat in schril contrast met het loon dat de jongeren in de Verenigde Staten effectief verdienen. Jongeren tussen 25 en 34 hebben een gemiddeld jaarloon van $41.288 of zo’n 35.000 euro.

Uit het onderzoek komt naar voren hoeveel jongeren willen verdienen, maar dan ze kunnen dus. Er werd echter niet gevraagd naar hoeveel jongeren ook effectief uitgeven. Uitgaven spelen namelijk een grote rol in het gelukkig zijn.

Studies hebben al aangetoond dat uitgaven aan spullen niet zorgen voor een blijvend geluk. Uitgaven aan tijdsbesparing, herinneringen en genereuze giften aan anderen zorgen voor de grootste geluksfactor.

Dan Gilbert, sociaal psycholoog en auteur van Stumbling on Happines, heeft hier een duidelijke verklaring voor. Je wordt van dure spulen kopen niet gelukkiger omdat we overschatten welk gevoel het gaat geven.

Het is moeilijk om gelukkig te zijn wanneer je niet genoeg geld hebt. De stress van achterstallige rekeningen, een dak boven je hoofd te hebben, … biedt weinig ruimte tot gelukkig. Maar eens je financiële basisbehoefte bevredigt zijn, ga je er niet gelukkiger op worden als je meer geld gaat verdienen.

Maar dat is niet hoe jongeren er tegenwoordig over denken, vooral bij de mannen niet.

Bron: CNBC

Foto Credit: iStock