Of je nu gaat beleggen in technologieaandelen, uranium, marihuana-aandelen, olie, Bitcoin of cryptomunten. Het zijn de emoties die van de financiële markten een achtbaan maken. Wanneer het over geld gaat, kent de mens 2 extremen: hebzucht en angst. Het een leidt naar het ander en omgekeerd. Wanneer je weet waar de markt zich in dat proces bevindt, kan je veel geld verdienen (of jezelf behoeden om veel geld te verliezen).
Beleggers in aandelen kennen de rit van een bubbel al langer dan vandaag. Financiële markten kennen regelmatig bubbels. Die beginnen bij ongeloof in de toekomst, groeien naar optimisme en pieken op euforie.
De weg naar beneden gaat van een cool off periode naar bezorgdheid, over ontkenning tot paniek en capitulatie om te eindigen in een depressie die weer leidt tot ongeloof in de toekomst.
De psychologie van de cryptomarkt
Bitcoin en de rest van de cryptomarkt ging door een gelijkaardige fase in 2017 die begin 2018 eindigde in volle euforie. Na de eerste crypto crash leek er geen vuiltje aan de lucht. Het was een gezonde correctie.
Wanneer de daling verder zette volgde bezorgdheid en daarna ontkenning dat Bitcoin nog onder $6.000 kon noteren. Toen dat wel gebeurde, volgde angst en capitulatie.
Vandaag noteert Bitcoin rond 3.500, nog eens 40% lager. De daling van $6.000 naar $3.000 ging snel en met een hoog volume wat duidt op capitulatie. Nu volhard iedereen in boosheid.
De boosheid over wie of wat de forse daling veroorzaakt heeft, zal uiteindelijk uitmonden in depressie. Dat is de definitieve bodem. En wanneer alle hoop op een herstel verloren lijkt, begint de nieuwe klim omhoog.
Opnieuw zal men niet geloven dat een langdurige stijging mogelijk is. Tot het optimisme terugkeert en de meeste beleggers weer achter de feiten lopen en zich laten vangen in volle euforie.
Met alle zwakke handen uit de markt dankzij de capitulatie, kan een nieuw cyclus beginnen.
Bron: Coindesk
Foto Credit: iStock