Wanneer gaat de inflatie eindelijk afkoelen en de consumentenprijzen opnieuw richting lagere niveau’s duwen? Dat is een vraag waar beleggers en analisten mee bezig zijn omdat het een grote impact heeft op het sentiment op de beurzen. Een daling van de inflatie zit er misschien aan te komen gezien de CPI in de Verenigde Staten lijkt af te koelen.

Volgende week? Volgende maand of volgend jaar? Wanneer gaat de inflatie eindelijk terugzakken naar een normaal niveau. Deze vraag houdt de markten bezig omdat de torenhoge inflatie en de centrale banken zwaar wegen op de prestaties van aandelen en fondsen.

Er zou licht aan het einde van de tunnel zijn. In de Verenigde Staten van Amerika steeg de inflatie in oktober met 7,7 procent, dat is minder dan men had voorspeld en minder dan de maand ervoor. De opluchting bij beleggers en investeerders was enorm, aandelen gingen in de week van het rapport fors hoger en het sentiment is sindsdien precies verbeterd.

2023

Kevin Kliesen, econoom en onderzoeker bij de Federal Reserve Bank in St. Louis, verwacht dat het plaatje er begin volgend jaar beter zal uitzien en dat de consumentenprijzen opnieuw gaan dalen. Maar hij waarschuwt dat het moeilijk is om te voorspellen wat de inflatie gaat doen. Hij kan niet specifiek zeggen hoeveel de inflatie zal gaan dalen in 2023.

It’s probably going to be lower next year. How much lower is it? We’re not quite sure. Inflation can be very hard to predict.

Toch zijn sommige experts bezorgd dat het historische tempo van renteverhogingen door de Fed, bedoeld om de economie af te koelen, een recessie zou kunnen veroorzaken. Steve Odland, CEO van The Conference, verwacht echter een milde recessie en dus geen rampzalig scenario zoals in de jaren 80. De tijd zal het in ieder geval uitwijzen.

Bronnen: Noah Higgings-Dunn – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>