Tijdens de afgelopen handelsweek wisten de wereldwijde beurzen opnieuw goede zaken te doen. Sommige indices wisten zelfs nieuwe recordkoersen op de borden te toveren. Er lijken op dit moment geen enkele donkere wolken meer boven de financiële markten te hangen. Toch kan dat een gevaarlijke denkfout zijn.

Vandaag blijven de Amerikaanse beurzen gesloten. Het is immers ‘Memorial Day’ en op deze dag herdenken de Amerikanen de overleden Amerikaanse militairen die hebben gestreden voor de vrijheid. Tijdens de handelssessie van vrijdag gingen de Amerikaanse beurzen met groene eindstanden het lange weekend in.

Keren de beren onverwachts terug?

Deze groene eindstanden hadden ook gevolgen voor de volatiliteitsindex. De VIX-index wist immers nog net voor het lange weekend op het laagste punt over de afgelopen 52 weken gemeten te sluiten. Volgens de analisten van SentimenTrader is het echter nog maar de vraag of dit goed nieuws voor de beurzen betekent. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de VIX-index na een dergelijke gebeurtenis in 91% van de gevallen een maand later hoger noteert.

Daarnaast is op de grafiek ook te zien dat de volatiliteitsindex in het verleden op een bepaald punt in de volgende maand gemiddeld 25% omhoog sprong. Een dergelijke ‘onverwachte’ gebeurtenis wordt op de financiële markten ook wel bestempeld als een zwarte zwaan en leidt normaliter tot beurszwakte. Beleggers zijn dus gewaarschuwd.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)