In welke Europese markten/landen konden beleggers en investeerders het meeste rendement halen dit jaar? Het is misschien verrassend, maar in Griekenland, Italië en Rusland kon er aardig wat geld verdiend worden. Deze landen werden bestempeld als te risicovol en onstabiel maar dat toont aan dat een hoog risico gepaard kan gaan met hoge opbrengsten.

Wie had dat ooit durven denken, dat je als belegger had moeten beleggen in Griekenland, Italië en Rusland om zoveel mogelijk rendement te halen in Europa. De meest logische keuze is Duitsland of Frankrijk, gezien hun stabiliteit en en economisch sterke positie.

Russ Mould, directeur bij AJ Bell, beaamt dat Griekenland, Italië en Rusland werden beschouwd als te risicovol, te onstabiel en te zwak om in te investeren. Maar de stijging van hun beurzen bewijzen dat, wie bereid is risico’s te nemen, hier flink voor beloond kan worden.

But this just goes to show that buying what is comfortable is rarely the route to big profits.

Top 3

Griekenland, ooit het zwakste lid van Europa, heeft het dit jaar bijzonder goed gedaan en dat vertaalde zich ook in hun beursindex. De ASE ging dit jaar maar liefst 43 procent hoger, goed voor de beste prestatie op de aandelenmarkten in Europa. Vooral Griekse banken, zoals Piraeus Bank, National Bank of Greece en Alpha Bank scoorden heel sterk dit jaar.

Greek economic growth accelerated in 2019, thanks to recovering government spending and reviving investment coupled with a healthy exports outlook.

Ook Moskou deed het dit jaar heel goed, hun hoofdindex steeg namelijk met 29 procent. Het land rechtte zijn rug en klom uit een recessie dankzij renteverlagingen en het soepelere monetaire beleid van de centrale bank. Alsook het opheffen van verschillende internationale sancties hebben ertoe geleid dat beleggers opnieuw hun kapitaal verplaatsten naar de Russische beurzen.

In Italië kon ook flink wat rendement gehaald worden, de FTSE MIB steeg dit jaar met 28 procent. Een economie die het ook flink lastig heeft gehad enkele jaren geleden, en zwaar in economische problemen zat, maar nu precies wel beleggers weet aan te trekken.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere