Een oud beursgezegde luidt dat hoe de maand januari verloopt, zo ook de rest van het beursjaar verloopt. Voor beleggers is het niet te hopen dat dit beursgezegde ook dit jaar gelijk gaat krijgen. Voor de Nasdaq index was dit immers zelfs de grootste sell-off tijdens de maand januari ooit. En voor beleggers is het te hopen dat dit geen gevolgen heeft voor de rest van het beursjaar.
De financiële markten zijn op dit moment in de ban van het monetaire beleid van de centrale banken. Door de oplopende inflatie moeten zij harder dan verwacht ingrijpen. Tot voor kort waren de centrale bankiers overtuigd van de gedachte dat de inflatie slechts ‘tijdelijk’ hoog zou blijven, maar inmiddels hebben ze die gedachte laten varen. Sterker nog; ze zijn inmiddels bereid om harder in te grijpen om de inflatie te temperen.
Moeten beleggers rekening houden met een grote beursdaling?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de Nasdaq Composite index in het verleden tijdens de maand januari nog nooit geconfronteerd is met een dergelijke sell-off. Het vorige record dateerde uit het jaar 2008. Destijds moest de techbeurs 10% waarde inleveren en was er sprake van een recessie. Tijdens de afgelopen maand is de koersschade uiteindelijk op 13% uitgekomen en dat terwijl er op dit moment geen sprake is van een recessie.
Beleggers moeten zich realiseren dat het beursjaar 2022 een stuk volatieler zal gaan verlopen dan het beursjaar 2021. Het tijdperk van ‘gratis’ geld ligt achter de rug en investeerders zullen steeds meer kijken naar het onderliggende fundamentele plaatje. En helaas ziet dat plaatje bij heel wat beursgenoteerde bedrijven er niet zo rooskleurig uit.
Zo koop je de volgende Google of Facebook
Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.