Meer dan een jaar geleden startte de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Momenteel zijn de twee grootmachten verwikkeld in een diep conflict en ze hebben elkaar hevig bestookt met tarieven. De Japanse investeringsbank Nomura onderzocht welke landen er van de handelsoorlog profiteren.

Door de handelsoorlog importeren de Verenigde Staten en China minder van elkaar. Toch moeten beide landen bepaalde producten hebben, koste wat het kost. Daarom importeren ze die producten nu uit andere landen.

Op de grafiek van Nomura is te zien hoeveel landen profiteren van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Logisch dat bedrijven van handelspartner wisselen

De grootste spekkoper van de handelsoorlog is tot nu toe Vietnam, volgens Nomura. De export van het land steeg met een extra 7,9 procent van het BBP. Dat was vooral het gevolg van import door de Verenigde Staten. Ook Taiwan profiteerde flink van extra vraag uit de Verenigde Staten. Maleisië, Argentinië en Hong Kong profiteerden vooral van vraag uit China.

Nomura beschreef in het onderzoek verschillende reacties van bedrijven op de handelsoorlog. Volgens de bank is het meest logische dat bedrijven van handelspartner wisselen. Zo schreef het:

Naarmate de tariefverhogingen tussen de Verenigde Staten en China stijgen, nemen de kosten van het importeren toe. Sommige exporteurs in de Verenigde Staten en China zijn bereid om een deel van de tariefkosten op te nemen in hun marges. Sommige multinationals kiezen ervoor om de productie te verplaatsen. Maar uit de theorie blijkt dat de grootste reactie is dat bedrijven na verloop van tijd van handelspartner wisselen.

Toch zijn het slechts resultaten tot nu toe

De Verenigde Staten beschuldigt niet alleen China van oneerlijke handel. De grootste economie van de wereld kondigde onlangs ook aan om tarieven in te voeren op Mexicaanse goederen. De reden hiervoor is volgens het Witte Huis de illegale immigranten die vanuit Mexico de Verenigde Staten binnenkomen.

In het onderzoek van Nomura blijkt momenteel dat Mexico profiteert van extra vraag uit de Verenigde Staten. Alleen het is de vraag of dat zo zal blijven.

Bron: CNBC

Foto: Gage Skidmore via Flickr

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>