De oliemarkt kent zijn moeilijkste periode in decennia. De olieprijs staat meer dan 70% lager dan juni 2014 (nog geen 2 jaar geleden) en noteerde recent voor het eerst sinds 2003 onder $30. Tot nu toe maakte dit vooral slachtoffers bij kleinere oliemaatschappijen. Hoe lang kunnen de majors hun dividend nog droog houden? De globale olieproductie is sinds 2000 met 20% gestegen. Er komt sneller olie uit de grond dan er wordt geconsumeerd. Dit zorgt momenteel voor een overaanbod van 1,5 miljoen vaten olie per dag. De ravage onder de olieaandelen is gigantisch. Opvallend genoeg blijft het dividend van de grote olie-majors nog buiten schot. Dé vraag binnen de olie-industrie is dan ook: Is dit dé kans van je leven of zijn dividendverlagingen onvermijdelijk? Sinds de crash van de olieprijs 20 maanden geleden zijn de olie-majors niet gespaard gebleven van de ravage met hun beurskoers:
- Exxon Mobil: – 27%
- Chevron: – 38%
- Royal Dutch Shell, Total, BP: gemiddeld – 46%
Winst oliemajors zwaar onder druk
Het Britse BP boekte het afgelopen kwartaal een verlies van $3,3 miljard. De winst van Exxon Mobil daalde 58% tot $2,78 miljard, Chevron boekte het grootste kwartaalverlies sinds 2002, Royal Dutch Shell boekte een winstdaling van 44% tot $1,8 miljard. Olie- en gasbedrijven verlaagden hun kapitaaluitgaven in 2015 met 22%, dit jaar zou nog eens 12% of $522 miljard kosten gesnoeid worden volgens Reuters. De olie-industrie gaf sinds 2009 niet meer zo weinig geld uit voor hun projecten. Een forse daling van de kapitaaluitgaven en het ontslag van 10-duizenden werknemers moeten het dividend veilig stellen. Royal Dutch Shell verlaagde zijn dividend niet meer sinds de 2e Wereldoorlog, Exxon Mobil en Chevron verhogen al minstens 25 jaar op rij hun dividend.
Dividend is heilig – maar hoe lang nog?
Het dividend is heilig voor deze bedrijven en een verlaging is dan ook het uiterste redmiddel om de het bedrijf niet ten onder te laten gaan. Dat een dividendverlaging echter niet uit te sluiten valt, blijkt alvast uit de volgende cijfers:
- BP en Total gaan nog steeds uit van een olieprijs van $60 om het dividend via organische cash flow te kunnen betalen.
- Het dividend van de 3 grote Europese oliebedrijven komt bij een olieprijs van $60 nog steeds $800 miljoen tekort.
Standard & Poors verlaagde recent de kredietwaardigheid van Royal Dutch Shell tot het laagste niveau sinds 1990. BP, Total en Exxon Mobil staan in supervisie voor een kredietverlaging. Dit verhoogt de kostprijs voor hun kapitaal wat het nog moeilijker maakt om voldoende cash flow over te houden voor het dividend. Met een olieprijs net boven $30 lijkt een dividendverlaging bij een of verschillende oliemajors alvast onafwendbaar, aldus Casey Research.
<< Hier lees je alles wat je moet weten over dividendaandelen >>