Beleggers zouden zich de komende weken moeten voorbereiden op een wilde rit. En dat heeft niets te maken met de escalerende handelsoorlog of de politieke onzekerheid in de wereld. Nee, de reden dat er hoogstwaarschijnlijk beweeglijkheid op komst is heeft alles te maken met de kalender. De maand oktober staat namelijk op het punt om aan te breken.

Mark Hulbert, van Hulbert Ratings, heeft een onderzoek verricht naar de beweeglijkheid tijdens de twaalf maanden van het jaar. En uit zijn onderzoek komt duidelijk naar voren dat de maand oktober de meest volatiele maand is voor de aandelenmarkten. En dat is uiteraard goed nieuws voor traders, want zij zijn normaal gesproken gebaat bij een hoge beweeglijkheid.

De beweeglijkheid kan tijdens de komende weken sterk toenemen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de Dow Jones index historisch gezien een bovengemiddelde volatiliteit ervaart in oktober. Het verschil met de andere maanden is vrij significant. Zo is de standaarddeviatie (standaardafwijking) van de dagelijkse wijzigingen van de Dow Jones index in oktober 1,44%. En voor alle maanden zonder oktober ligt het gemiddelde op een standaarddeviatie van 1,05%.

Overigens moet hierbij opgemerkt worden dat een hoge volatiliteit zich niet hoeft te vertalen in een lager dan gemiddeld rendement. De beursmaand oktober staat namelijk op plek 8 als het gaat om de beste maand van het jaar. September is nog steeds de slechtste maand van het jaar. Daarnaast startte er in het verleden maar één Bear Market in de maand oktober (van de 35).

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>