Men verwacht dat de Europese Centrale Bank zijn opkoopprogramma zal gaan uitbreiden met nog eens 500 miljard euro. Er wordt gevreesd dat de economische krimp en de dalende inflatie erger zijn dan eerst werd voorspeld. In maart kondigde de ECB aan om voor 750 miljard euro aan obligaties op te kopen. Dat bedrag zou nu dus kunnen oplopen naar 1.500 miljard euro.

Het coronavirus heeft wereldwijd flink wat economische schade veroorzaakt. Ook in Europa zijn de gevolgen van COVID-19 zichtbaar. De inflatie is keihard gedaald en de economische groei moet plaatsmaken voor een krimp. De Europese Centrale Bank heeft in maart aangekondigd om het ‘Pandemic Emergency Purchase Programme’ op te starten (PEPP).

Dit houdt in dat ze staatsobligaties zullen opkopen voor een bedrag van 750 miljard euro. Maar men vermoedt dat dit niet genoeg zal zijn en dus wordt er geopteerd om het bedrag te verhogen met 500 miljard euro om de Europese economie voldoende te kunnen stutten.

We see a 60% probability that the ECB will raise its asset purchase target on Thursday, probably by 500 billion euros. Gloomy staff projections for growth and inflation will make it easy to justify such as decision.

Stimulus

De economische groei voor dit jaar zal negatief uitvallen maar het jaar 2021 en 2022 zullen naar verwachting opnieuw positief zijn. De Europese Centrale Bank voorspelt een krimp van 9 procent dit jaar en een groei van 5 procent en 3 procent de komende jaren. Ook de inflatie zal vanaf volgend jaar opnieuw gaan stijgen, respectievelijk naar 1 en 1,5 procent.

 Christine Lagarde’s comments suggest that the ECB will adopt a baseline forecast for euro area growth somewhere between its medium and severe scenarios — in other words, around -9% in 2020, 5% in 2021 and 3% in 2022, with headline inflation at 0.3%, 1.0%, 1.5%, respectively.

Naast het PEPP heeft de centrale bank nog andere opties. Het zou bijvoorbeeld de voorwaarden kunnen versoepelen om in aanmerking te komen voor lagere intrestvoeten. Of het zou ook ‘junk bonds’ kunnen toevoegen aan hun opkoopprogramma. In ieder geval, er is voldoende munitie aanwezig om de huidige crisis de baas te zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Pexels

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>