Sinds de bodem van juni is de prijs voor een vat ruwe olie met bijna 30% in waarde gestegen. Uiteraard is het optimisme over de oliemarkt, als gevolg van deze enorme stijging, weer volledig teruggekeerd. Maar, is dit wel het ideale moment om te speculeren op een verdere stijging van de olieprijs?

De afgelopen weken is de olieprijs met name zo hard in waarde gestegen als reactie op de spanningen tussen Irak en de Koerden. Daarnaast heeft het kartel van olielanden (OPEC) laten weten dat het bereid is om de productiebeperkingen te verlengen. Oliegigant Saoedi-Arabië heeft al laten weten dat ze een verlenging van de productiebeperkingen steunen.

Dit is niet het ideale moment om in olie te investeren

We zouden dus ook kunnen zeggen dat de positieve elementen voor de olieprijs op dit moment al in de prijs verwerkt zit. Het merendeel van de beleggers gaat er immers al van uit dat de productiebeperkingen daadwerkelijk verlengd worden.

Gezien de periode waar we ons op dit moment binnen bevinden, is de kans op een verdere stijging van de olieprijs klein. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Movement Capital, is namelijk te zien dat de laatste twee maanden van het jaar over de afgelopen 20, 10 en 5 jaar gemeten niet bepaald gunstig zijn geweest voor de olieprijs.

Is dit het moment om winsten af te romen?