Smart Money logo Wat doet het slimme geld dit jaar? Waar zetten de grote hedge funds hun geld op in en wat vermijden zij? Een onderzoek van Bank of America ML onthult interessante strategieën voor 2014. Het slimme geld: het kán voor beleggers lucratief zijn om om de handelsstrategieën en keuzes van de grote namen in de hedge fund industrie te kopiëren. Garantie tot de hoek uiteraard: ook het slimme geld slaat geregeld de plank mis. Feit is echter wel dat het slimme geld, ofwel The Big Money, toegang heeft tot een schat aan research die meestal voor particuliere beleggers niet toegankelijk is, al is Slim Beleggen zeker ook bedoeld om die informatie achterstand van de gemiddelde particuliere belegger ongedaan te maken. Bank of America ML kwam vandaag met een onderzoek naar buiten over welke ‘bets’ de grote hedge funds dit jaar maken. Om alvast even vooruit te lopen: er wordt flink gegokt in 2014 door de hedge fund managers, met vaak agressieve handelsstrategieën en gedurfde ‘all or nothing‘ posities. Bank of America ML ondervroeg 237 hedge fund managers met in totaal $655 mrd onder beheer.

Het slimme geld: herhaling van zetten

Wie dacht dat het roer bij de meeste hedge funds na de record race op Wall Street drastisch om zou gaan, zit ernaast. Het onderzoek van Bank of America ML wijst vooral uit dat de grote hedge funds de trends van 2013 blijven bespelen in de verwachting dat 2014 eenzelfde soort jaar zal worden. Dat betekent dus: long aandelen, short obligaties, commodities en goud. Maar liefst 54 procent van de ondervraagde hedge fund managers is in 2014 aandelen ‘overwogen.’ Ondanks de stevige koerswinsten op (vooral) Wall Street en Japan, gokt het slimme geld op méér van hetzelfde. Tegelijk is 64 procent van de hedge fund manager ‘onderwogen’ in obligaties. Een keuze die óók een herhaling van zetten van 2013 lijkt te zijn. Commodities ziet het slimme geld ook niet zitten: 31 procent is deze asset class ‘onderwogen.’ Dat lijkt wellicht niet zo veel, maar het is wel het hoogste percentage sinds 2006. De prijsval van goud het afgelopen jaar heeft de koopzucht naar het edelmetaal niet geprikkeld. Wél zijn veel hedge funds inmiddels behoorlijk bullish op de Amerikaanse dollar: de meesten rekenen op een stevig stijgende ‘greenback’ dit jaar.

Het slimme geld stroomt richting de tech sector

Inzoomend op aandelen is het uiteraard interessant voor beleggers om te weten waar hedge funds dit jaar denken dat er (nog) koerswinsten vallen te behalen. Welnu, hedge fund managers blijken enorme bulls van technologie aandelen. Liefst 48 procent is tech aandelen ‘overwogen’ en dat is de op één na hoogste score van de afgelopen tien jaar. Ook bankaandelen blijven bij de professionals populair, op basis van de gedachte dat de economie verder aan zal trekken en dat vooral de financiële sector daar bovengemiddeld van zal kunnen profiteren. Kijkend naar het geografische plaatje: Japan is, ondanks de koerssprong van 57 procent van de Nikkei het afgelopen jaar, torenhoog favoriet bij het slimme geld, met op enige afstand gevolgd door Amerikaanse en Europese aandelen. Emerging Markets zijn per saldo 10 procent ‘onderwogen’ waarbij vooral Brazilië compleet uit de gratie is bij de profs. Wilt u ook net als het slimme geld belegen in technologie aandelen, download dan het Slim Beleggen TECHNOLOGIE Rapport. Slim Beleggen - Technologie Rapport 2013 - 108 procent