Het ziet er naar uit dat de Amerikaanse dollar nog verder zal verzwakken onder een Biden-administratie. De combinatie tussen minder geopolitieke risico’s en een Amerikaans stimuleringspakket dat kleiner is dan men eerst had gepland, zou een negatieve invloed gaan hebben op de waarde van de Amerikaanse dollar en dat terwijl de Chinese yuan en vele andere munten in waarde aan het stijgen zijn. 

De Amerikaanse dollar is reeds afgezwakt de afgelopen jaren en het lijkt er op dat de munt de volgende 4 jaar niet snel zal versterken met Biden in het Witte Huis. Alleszins als enkele gebeurtenissen zich voltrekken waarvan men verwacht dat ze ons effectief te wachten staan. Analisten en marktkenners denken dat de geopolitieke spanningen gaan verminderen de komende periode en dat het stimuleringspakket kleiner gaat zijn dan gepland is.

David Bailin en Steven Wieting, hoofdstrateeg en hoofdeconoom bij Citi Private Bank, zeiden hier het volgende over:

Victory for President Elect Biden means a return to more conventional governance. As the province of the President, it will result in a major shift in the way foreign policy is conducted. Alliance building will return. ‘Tariff threat first’ negotiating tactics will end.

Dollar vs. de rest

Een zwakkere dollar speelt in het voordeel van de wereldwijde financiële markten, vooral voor de opkomende markten. Met Joe Biden aan het roer wordt hun ‘foreign policy’ minder onvoorspelbaar en neemt de kans op spanningen en tariefverhogingen aanzienlijk af.

Aziatische munten zijn net in waarde gestegen de afgelopen dagen. De dollar presteerde na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag het minst goed van alle G10 wisselkoersen, wat toch wel een kleine verrassing was voor analisten en marktkenners.

An increasingly bearish picture is unfolding for the U.S. dollar … on signs that Fed money printing rather than government spending may be deployed to bolster the economy.

Handelsplatform PhillipCapital zei bovenstaande over de huidige situatie. Het is ook niet onlogisch dat, hoe meer dollars er geprint worden, hoe lager de waarde van de munt zakt. De reden waarom zij vermoeden dat er meer dollars geprint zullen worden, komt omdat het Amerikaanse congres versplinterd is en dus de kans op een klein stimuleringspakket groot is. Dan moet de Fed op zoek gaan naar andere manieren om de economie meer te stimuleren.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>