Er wordt vaak gesproken over de gelijkenissen tussen vandaag en die van bijna 100 jaar geleden. Ook de waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt komt in de buurt van 1929. Indien de geschiedenis zich herhaalt, zou dat betekenen dat we een crash krijgen die de Dow Jones terug brengt naar 2.400 punten, en Amazon naar $4.
De CAPE ratio is een van de populairste maatstaven om de waardering van de aandelenmarkt weer te geven. Deze ratio staat momenteel boven 30. Dat is de 3e hoogste stand ooit, na de internetbubbel en vlak voor de crash van 1929.
In de 10 jaar voorafgaand aan de crash van 1929 steeg de CAPE van 5 naar 32,5. Het is van de jaren ’80 geleden dat de CAPE ratio nog op zo’n lage stand heeft gestaan. Het is dus niet onmogelijk dat we terug in die richting evolueren.
Hoewel onwaarschijnlijk wil dat niet zeggen onmogelijk.
Na de crash van 1929 daalde de CAPE opnieuw van 32,5 naar een single digit waardering. Benjamin Graham, grondlegger van value investing, zei toen:
Meer dan 1 industrieel bedrijf op 3 noteert onder de restwaarde. Een groot deel noteert zelfs onder de waarde van hun cash reserves.
Met andere woorden; een groot deel van de aandelen waren in die tijd meer waard dood dan levend. Dat zijn dan ook de momenten waarop je als belegger de beste deals van je leven kan doen.
Met het CRASH KOMPAS hebben we de ultieme Beurscrash Gids samengesteld
De geschiedenis herhaalt nooit, maar rijmt soms wel
Aan een crash zoals in 1929 zijn we vandaag allerminst toe. Een nieuwe crash zou 28 jaar aan beurswinst wegvegen. De waardering van de aandelenmarkt zou dalen tot die van in 1989. Het klinkt onmogelijk, maar het gebeurde al eerder in de geschiedenis.
In 2017 betekent dat, dat de Dow Jones zou dalen tot 2.400 punten, een daling van maar liefst 90%. Een aandeel als Amazon zou volgens de regels van 1929 dalen tot onder zijn ‘net current asset value’ van $2 miljard of een daling van 99,57% tot $4.
Nogmaals, dit klinkt absurd, maar het is niet onmogelijk.
In 2008 daalden bankaandelen al eens op een gelijkaardige manier. Charles Schwab had bijvoorbeeld op een gegeven moment een marktkapitalisatie van $28,8 miljard terwijl er $27,8 miljard cash geld op de balans stond. Meer dan 800 aandelen noteerden in die periode onder hun intrinsieke waarde.
Om een crash à la 1929 opnieuw mee te maken, is er natuurlijk wel meer nodig dan een recessie. Dan spreken we eerder over een black swan event of een nieuwe wereldoorlog. Is dat waarschijnlijk: nee. Is dat onmogelijk: nee.
Bron: MarketWatch
Foto: iStock
Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)