Zware crash aandelenmarkt De dalende trend van de 2 belangrijkste katalysatoren voor de huidige marktturbulentie, de olieprijs en Chinese aandelen, lijken er maar niet in te slagen te stabiliseren. Harry Dent zag dit al langer aankomen en volgens zijn model staat de Dow Jones Index ook nog een zeer zware correctie te wachten. In juni 2015 waarschuwde Dent dat de bubbel in Chinese aandelen gebarsten was. Op 2,5 maanden daalde de Shanghai Composite Index van 5.200 naar 2.850 of een daling van 45%. Afgelopen dinsdag daalde diezelfde index met kracht door dat laagste niveau van augustus vorig jaar. Dit is geen goed teken. Begin 2015 voorzag Dent ook een olieprijs tussen $30 en $32, het werd zelfs nog lager. Na het dieptepunt van $27 vorige week was een rebound tot $35 logisch maar ondertussen staat de olieprijs weer enkele dollars lager. Ook dit is geen goed teken.

Gaat de 3e bubbel er ook aan?

Sinds 2000 kende de Amerikaanse aandelenmarkt al 2 periodes waarin de bubbel uiteen spatte. Iedere keer daalde de aandelenmarkt lager dan de vorige keer. En deze keer zal daar geen uitzondering op worden, aldus Dent.

Crash Dow Jones 2017

De reden voor de huidige daling van de aandelenmarkt is het stopzetten van QE door de Federal Reserve eind 2014. De markten piekten nog even in mei 2015 maar niet overtuigend. In feite stagneert de aandelenmarkt al sinds het einde van QE. Het probleem bij bubbels (vooral als een gevolg van QE) is dat de markt steeds hogere toppen creëert maar daarna ook steeds dieper wegzakt wanneer de bubbel barst. Het eerste belangrijke signaal was er in augustus vorig jaar wanneer de Dow Jones voor de eerste keer door zijn opwaarts trendkanaal zakte. De Dow Jones herstelde snel tegen het einde van het jaar maar niet overtuigend. Er werd geen nieuwe top gevormd.

Bubbel corrigeren niet, ze barsten

Harry Dent verwacht dat de Dow Jones kan terugvallen tot 5.500 – 6.000 punten of een daling van 70%. Op korte termijn is een opleving normaal omdat de markten zwaar oververkocht waren, maar op lange termijn is een zware crash onvermijdelijk. 2 andere signalen die zijn scenario ondersteunen zijn:

  • De zwakke prestatie van de small-caps die gemiddeld al 26% lager noteren. Een gelijkaardig scenario speelde zich af in 2000 en 2007.
  • Het Hoofd-en-Schouder patroon waarbij de S&P 500 recent door de neklijn van 1.880 daalde.

<< 3 Short Tips tegen dalende beurskoersen >>