Gisteren moest Mario Draghi zich verantwoorden tegenover het Economisch en Monetair comité van het Europees Parlement. De voorzitter van de Europese centrale bank liet tijdens zijn toespraak weten dat de ECB haar doel nog niet bereikt heeft. Volgens hem is voorzichtigheid juist nu geboden.

De afgelopen weken is er wild gespeculeerd over het eventueel afbouwen van het maandelijkse opkoopprogramma van de ECB. Volgens de meeste economen is het onverantwoord om de geldkraan volledig op te laten staan terwijl de Europese economie op volle toeren draait. Draghi liet gisteren weten dat het economisch herstel geraakt kan worden op het moment dat er onverantwoorde beslissingen genomen worden. Volgens hem is het noodzakelijk om niet té snel af te bouwen.

Draghi houdt een slag om de arm

Daarnaast liet Draghi ook weten dat de ECB nog niet alle doelen bereikt heeft. De Europese economie mag dan wel uit het slop getrokken zijn, maar de inflatiestand heeft nog steeds niet het gewenste doel van 2% bereikt. Toch durfde Draghi gisteren wel voorzichtig te zeggen dat hij er van overtuigd is dat de inflatie uiteindelijk het gewenste doel zal gaan bereiken. Maar, wel was hij van mening dat het opwaartse inflatiepad alleen bewandeld kan worden door middel van een goede monetaire accommodatie.

Tijdens de volgende beleidsvergadering, op 26 oktober, zullen we wellicht meer te weten komen over de toekomstplannen van de Europese centrale bank.