“Als ik een Italiaans politici was, zou ik zo snel mogelijk mijn eigen munt willen hebben om een faillissement te vermijden.”, dat zijn de harde woorden van Duits Professor Peter Bofinger, een van de 5 economische wijzen die Angela Merkel adviseren. “Het is de snelste manier om de eurozone uit elkaar te laten vallen.”, gaat Professor Bofinger verder. Hij deed deze uitspraken nadat Duitsland een nieuw voorstel wil indienen in verband met “haircuts” voor houders van Europese overheidsobligaties. Duitsland wil eenzelfde procedure installeren bij een overheidscrisis als bij een bankencrisis. Dit wil zeggen dat de obligatiehouders eerst hun verliezen moeten slikken voor het Europese reddingsmechanisme van kracht gaat, het ESM. Een explosieve cocktail volgens de Duitse Professor. Het plan wordt al gesteund door de Bundesbank en door Duits Minister van Financiën Wolfgang Schauble. Schauble is de man die zeer dikwijls zijn goesting krijgt binnen de eurozone. Er zijn al constructieve gesprekken aan de gang in Rome, Madrid en Lissabon.
Als dit plan doorgaat, zullen obligatiehouders van de zwakkere landen als Italië, Spanje en Portugal eieren voor hun geld kiezen. Ze zullen hun obligaties van de hand doen om een toekomstig bloedbad te vermijden. Dit zal echter zelf voor een bloedbad zorgen. Deze landen zullen zich als een mak lammetje naar de slachtbank laten leiden, ze zijn machteloos in zo’n situatie.
Europa creëert zelf het einde van de euro
Er zou ook een stappenplan komen waarbij de banken de risico’s op hun balans terug in evenwicht moeten brengen. Nu houden banken vooral obligaties aan van hun eigen land, het rechtstreekse gevolg van eerdere reddingsmechanismes zoals het EFSF (European Financial Stability Facility) van enkele jaren geleden. Europese banken zouden voor €604 miljard activa moet desinvesteren en €35 miljard extra kapitaal ophalen om alles beheersbaar te houden.
Een nieuwe crisis staat in de stijgers
Portugal kent nu al de nodige problemen. De spread tussen Portugese en Duitse obligaties liep vorige week op tot 410 basispunten. Het wordt voor Portugal steeds moeilijker om geld te lenen. Het land heeft al een overheidsschuld van 132% en een totale schuld van 341%. Portugal staat op het punt toegang tot de financiële markten te verliezen. Volgens Professor Bofinger weigert Duitsland de gevolgen van een monetaire unie te aanvaarden: een transfer van geld tussen de zwakke en sterke landen. Dit is nodig om het Europese experiment te doen slagen. Het nieuwe plan kan de eurozone volledig opblazen. De zogenaamde leiders van Europa weten niet meer waar de klepel hangt, het enige dat ze proberen te forceren is de wereld ervan te overtuigen dat zij correct zijn en de rest verkeerd, concludeert Armstrong Economics.