De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat de Duitse economie zwaar te lijden heeft onder de handelsoorlog. In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen is de Duitse economie nog steeds sterk afhankelijk van de export. En die export staat al maanden onder druk. En dat zorgt voor een negatieve uitwerking op de Duitse groeiverwachtingen.

Afgelopen week werd duidelijk dat de Duitse productiesector het nog steeds extreem lastig heeft. Het Duitse productie PMI-cijfer kwam uit rond een stand van 43. Een stand onder de 50-lijn impliceert dat er sprake is van krimp. De Duitse productiesector wordt nu al enkele maanden geteisterd door krimp.

Duitse economie heeft last van de handelsoorlog

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de groeiverwachting voor het Duitse bruto binnenlands product in beeld gebracht. Economen rekenen volgend jaar op een groei van 1,15%. Dit zou de laagste groei betekenen sinds het jaar 2011. Tijdens de afgelopen maanden zijn de groeiverwachtingen fors naar beneden toe bijgesteld, want aan het begin van dit jaar werd er voor het jaar 2020 nog gerekend op een groei van 1,50%.

Deze grafiek maakt in ieder geval duidelijk dat de Duitse economie het op dit moment niet gemakkelijk heeft. En het is nog maar de vraag of de groeiverwachting van 1,15% volgend jaar echt gerealiseerd gaat worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>