Tijdens de afgelopen maanden hebben we meermaals gehoord dat de Europese economie in de lift zit. Deze economische nieuwsberichten kloppen inderdaad, want het gaat nou eenmaal beter met de economie. Maar, we moeten niet vergeten welke prijs hier maandelijks voor betaald wordt.

De Europese centrale bank, in tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank, voert nog steeds een ruim monetair beleid. Mede dankzij deze kwantitatieve verruiming heeft de Europese economie weer de weg naar boven toe gevonden. Een goed voorbeeld van een groeiende economie is Duitsland.

Duitsers zijn volop aan het werk…

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat het Duitse werkloosheidspercentage op het laagste niveau ooit terecht is gekomen. Op dit moment zit slechts 5,5% van de Duitse beroepsbevolking thuis.

Maar, daar moet natuurlijk bij verteld worden dat Duitsland ook wel het ‘beste jongetje van de klas’ is. De Duitse economie wist zich namelijk ook relatief goed staande te houden tijdens de grootste financiële crisis uit de mensheid.

Overigens zal Draghi nog niet echt tevreden zijn. De Europese economie gaat, ondanks de geldkraan, nog steeds gebukt onder een relatief lage inflatiestand. En dat is iets wat Draghi graag anders zou willen zien.