Sinds het begin van 2018 is er al sprake van een stijgende trend bij de Dollar Index. Tijdens de afgelopen week wist de dollar zelfs uit te breken boven haar ‘high’ van afgelopen jaar. Volgens diverse analisten kan deze uitbraak een nieuwe koersimpuls bewerkstelligen. Dat kan alleen wel rampzalig nieuws betekenen voor Amerikaanse aandelen.

Donald Trump zal niet in zijn nopjes zijn met de huidige ontwikkelingen rondom de dollar. Trump liet namelijk in het verleden meermaals doorschemeren dat de dollar volgens hem veel te duur is. Tijdens het eerste presidentsjaar van Trump, in 2017, werd de dollar geconfronteerd met een forse daling. Tijdens de afgelopen maanden heeft de dollar echter een goede eerste stap gezet om die schade volledig te doen herstellen.

Amerikaanse aandelen lijden onder een dure dollar

Amerikaanse bedrijven zijn over het algemeen niet zo blij met een dure dollar. Met name de Amerikaanse bedrijven die hoofdzakelijk afhankelijk zijn van de export, hebben last van een dure munt. Op dat moment moeten buitenlanders immers meer geld neerleggen voor het betreffende product. En dat kan een negatief effect hebben op de concurrentiepositie van het betreffende exportbedrijf.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pervalle Global, is te zien dat er sprake is van een duidelijke omgekeerde correlatie tussen de winst per aandeel (S&P 500 index) en de kracht van de dollar. Gewoonlijk loopt de dollar 8 maanden voor op de winst per aandeel. En op deze grafiek is duidelijk te zien dat de dure dollar voor de komende 8 maanden weinig goeds voorspelt. Volgens de omgekeerde correlatie tussen beide financiële instrumenten zal de gemiddelde winstgroei dit jaar omslaan in een gemiddelde winstdaling per aandeel.

Moeten we de komende maanden vrezen voor tegenvallende winstcijfers?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)