De inflatie mag dan wel aan het afkoelen zijn, ze zal waarschijnlijk nog een lang tijd aan de hoge kant blijven. Dat hindert de Europese Centrale Bank om het rentebeleid te versoepelen. Marktkenners verwachten dat ook het strengere rentebeleid voor een lange tijd aanwezig zal blijven. Beleggers hoeven dus niet meteen te hopen op een versoepeling.

Marktkenners verwachten dat de ECB donderdag de rente nogmaals verhoogt, waarbij beleidsmakers zich richten op de kerninflatie en proberen te voorspellen wanneer de consumentenprijzen zullen dalen. Ondanks een daling van de inflatie in de eurozone de afgelopen maanden als gevolg van dalende energieprijzen, blijft de kerninflatie gestaag stijgen.

De Europese economie is veerkrachtiger gebleken dan verwacht, waarbij zelfs een krimp in het laatste kwartaal van het jaar vermeden kon worden. De economische groei in Frankrijk en Spanje nam toen en compenseerde een krimp in Italië en Duitsland.

Vooruitzichten

Bovendien heeft het Internationaal Monetair Fonds onlangs zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie bijgesteld, op basis van een stabiele vraag uit de Verenigde Staten en China. Dit zal ook de Europese economie ten goede komen, aangezien de grootste exportbestemmingen voor Europese landen China en de USA zijn.

Mark Wall, econoom bij Deutsche Bank, heeft de recessie uit de prognose voor 2023 geschrapt en stelt dat de gasopslag is gestegen, de gasprijzen zijn gedaald, de inflatie afneemt en de onzekerheid afneemt. Wall voorspelt dat de ECB de rente deze week met 50, in maart met 50 en in mei met 25 basispunten zal verhogen, met een eindrente van 3,25 procent.

Beleggers en investeerders hoeven dus niet meteen te hopen op een versoepeling. Kwantitatieve verkrapping zal deze week ook een belangrijk onderwerp zijn voor de Europese Centrale Bank. Anatoly Annenkov van Societé Generale suggereert dat de bank zou kunnen overwegen haar balans sneller af te bouwen om de hardnekkige inflatie tegen te gaan.

Bronnen: Annette Weisbach – CNBC

Foto: Investigating – Marco Verch ProfessionalFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>