De kans is enorm groot dat Christine Lagarde eind oktober benoemd wordt tot voorzitter van de Europese centrale bank. De huidige directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) diende namelijk afgelopen week haar ontslag in. Ze vertrekt per 12 september bij het IMF. De vraag is of de ECB een ander beleid zal gaan hanteren indien Lagarde het stokje van Draghi overneemt.

Als we de kenners mogen geloven dan zal het beleid van Lagarde niet veel gaan afwijken van het beleid dat Draghi op dit moment voert. Lagarde is ook voorstander van het stimuleren van de economie. En ook liet ze onlangs doorschemeren dat ze niet van plan is om snel de rentestand te verhogen (indien ze daadwerkelijk de nieuwe ECB-voorzitter wordt).

Deze grafiek voorspelt een onveranderde rentestand tot 2025

Volgens de economen van Macrobond and Nordea vertoont de Europese Euribor rente op dit moment een gelijkenis met de Japanse Libor rente van 17 jaar geleden. Op de bovenstaande grafiek is het verband tussen beide rentes in beeld gebracht. Mocht dat verband ook in de toekomst standhouden dan zou dat betekenen dat de Europese rentestand onveranderd blijft tot het jaar 2025.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>