De ECB maakt vrienden: Mario Draghi pleitte in Davos tijdens het World Economic Forum voor belastingverlaging in Europa. Als de consument ergens naar snakt, dan is het wel iets meer ruimte in de portemonnee. Zal de politiek ook luisteren? Het is druk in Davos, waar het jaarlijkse World Economic Forum wordt gehouden: het grote netwerk event voor politieke kopstukken en de top van het internationale bedrijfsleven. Uiteraard mag de president van de ECB, Mario Draghi daar niet ontbreken. In een interview met CNBC pleitte hij voor belastingverlaging. Draghi heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk laten weten dat het herstel in de Eurozone weliswaar van de grond komt, maar onevenwichtig is, zwak en kwetsbaar, en wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Eén manier om de economische groei in de Eurozone te versterken zou een belastingverlaging moeten zijn.
Belastingverlaging om herstel te ondersteunen
Het fragiele economische herstel vraagt volgens Draghi om aanvullende maatregelen vanuit de politiek. Uiteraard hamerde Draghi allereerst op de noodzaak tot verdere hervormingen. Niet overal wordt de noodzaak tot verdere hervormingen binnen de Eurozone als even urgent ervaren. Echter, de gevaarlijk hoge werkloosheid binnen de Eurozone maakt volgens de Italiaan duidelijk dat Europa er nog lang niet is, al krijgt het economisch herstel wel momentum. De Eurozone als geheel kampt met een werkloosheidspercentage van 12.1 procent, met negatieve uitschieters zoals Spanje en Griekenland waar de werkloosheid boven de 25 procent ligt. Extra schrijnend is de jeugdwerkloosheid die in sommige Zuid-Europese landen tot boven de 50 procent is gestegen. Daar moet volgens Draghi echt iets aan gebeuren: hij riep de politiek op om met maatregelen te komen, specifiek gericht op het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Uit de jongste cijfers (nov.) blijkt dat die jeugdwerkloosheid nog altijd toeneemt: binnen de Eurozone, zitten circa 3,6 mio jongeren onder de 25 werkloos thuis op de bank.
Overheden moeten blijven bezuinigen en hervormen
Draghi riep in Davos de politiek op om niet alleen daadwerkelijk te bezuinigingen (red. dus niet de lasten verzwaren), maar ook om de belastingen te verlagen. Hij acht de tijd daar juist nu rijp voor en dringt aan op het verlagen van de belastingen zonder dat dit de structurele hervormingen van de afgelopen jaren in gevaar brengt. De ECB topman benutte het spreekpodium in Davos gelijk om aan Griekenland een pluim uit te delen: klaar is het land nog (lang) niet, maar er was in zijn optiek al veel bereikt. Tegelijk wees hij erop dat enkele kern Eurozone landen nog de nodige fiscale aanpassingen zullen moeten maken en dat kan niet anders dan een hint zijn naar met name Frankrijk, de nieuwe ‘zieke man van Europa.’ In wat toch een één-tweetje met Barroso (Europese Commissie) lijkt te zijn, riep ook laatstgenoemde in Davos op het pad van de hervormingen voort te zetten. Barroso toonde realiteitszin door te stellen dat de economie van de Eurozone weliswaar de omslag heeft gemaakt, maar dat gezien de gevaarlijk hoge werkloosheidscijfers er absoluut (nog) geen sprake is van het verdwijnen van de crisis. We zijn benieuwd hoe de oproep van Draghi tot belastingverlaging valt bij de politiek, maar hebben daar voorlopig een hard hoofd in. Overheden in de Eurozone zitten in een structurele geldnood, kampen met hoge schulden en de overheidsapparaten dijen desondanks vrolijk uit. Het woord is aan de politiek. De rapporten van Slim Beleggen bieden u uitzicht op stevige rendementen voor uw aandelenportefeuille, waarbij spreiding een essentieel onderdeel is