De Europese Central Bank heeft op donderdag de rente opnieuw met 75 basispunten verhoogd. Hiernaast beloofde de centrale bank verdere verhogingen en voorspelde een langdurige economische vertraging.
Daarmee komt het referentiepercentage voor de 19 landen die de euro gebruiken op 1,5%. De centrale bank heeft nu op drie opeenvolgende vergaderingen de rente met in totaal 2 procentpunten verhoogd in een poging om de inflatie onder controle te krijgen terwijl een recessie dreigt. Voordat de verhogingscyclus begon, waren de tarieven in de regio sinds 2014 negatief.
De jaarlijkse inflatie in de eurozone bereikte in september een record van 9,9%, tegen 9,1% in augustus.
De onverwachte en buitengewone stijging van de inflatie had beleidsmakers verrast, verklaarde ECB-president Christine Lagarde. Zij zei dat de stijging van de energieprijzen voor de consument de inflatie op middellange termijn nog verder zou kunnen opdrijven.
Recessie dreigt
Naast de stijgende prijzen kampt het blok met een toenemende economische vertraging. Dat maakt de taak van de centrale bank nog moeilijker, want renteverhogingen hebben de neiging de vraag te verzwakken omdat ze het duurder maken om geld te lenen.
Een energiecrisis, veroorzaakt door de inval van Rusland in Oekraïne, heeft zwaar gewogen op sectoren zoals de verwerkende industrie. Tegelijkertijd heeft een bredere crisis van de kosten van levensonderhoud de uitgaven voor goederen en diensten gedrukt.
Volgens een graadmeter voor de bedrijvigheid in de verwerkende industrie en de dienstensector is de economische neergang in de eurozone in oktober verergerd. Duitsland meldde de sterkste economische krimp, terwijl de groei in Frankrijk stagneerde, zo bleek uit de Purchasing Managers’ Index van S&P Global.
Bron: CNN
Foto: iStock