In een poging om de inflatie onder controle te krijgen, heeft de Europese Centrale Bank aangekondigd haar belangrijkste rentetarief met een half procentpunt te verhogen. Dit is de eerste keer sinds 2011 dat de ECB de rente verhoogt.

De maatregel komt op een moment dat Europa vecht tegen een recordinflatie die wordt gevoed door de sterk stijgende energieprijzen. De jaarlijkse inflatie in de Europese Unie is in juni gestegen tot 9,6%. Voor de 19 landen die de euro gebruiken, bedroeg de inflatie 8,6%.

De centrale bank had eerder aangegeven dat zij de rente met een kleinere marge zou verhogen. De instelling besloot echter agressiever op te treden op basis van het huidige inflatiescenario.

Een web van risico’s

Beleggers reageerden lauw op de aankondiging. De euro, die onlangs pariteit met de Amerikaanse dollar bereikte, tikte omhoog tot $1,02. De zwakte van de munt maakt het inflatieprobleem nog erger. Hierdoor moeten Europese bedrijven meer betalen voor ingevoerde goederen, waaronder energie.

De ECB staat voor een zware opgave nu zij meer inspanningen moet leveren om de snelle stijging van de prijzen een halt toe te roepen. Hoewel het zomerseizoen van toerisme, besparingen uit het pandemische tijdperk en een robuuste arbeidsmarkt de Europese economie blijven ondersteunen, vertraagt de groei toch.

De centrale bank rekent op dit moment nog niet op een recessie. Dit zou in de toekomst echter kunnen veranderen. Het risico van een recessie zou de ECB kunnen beperken in haar mogelijkheden om de rente te verhogen. Dit bestrijdt weliswaar de inflatie maar remt ook de economische groei af.

Zij heeft ook te kampen met een hoge mate van onzekerheid ten aanzien van de energievoorziening. Het Russische Gazprom heeft op donderdag de gastransporten via de Nord Stream 1-pijpleiding hervat. De pijpleiding werkt echter niet op volle capaciteit en de vrees blijft bestaan dat Rusland alsnog het gas kan afsluiten als vergelding voor westerse sancties.

Plus, de op twee na grootste economie van Europa gaat gebukt onder een politieke crisis die de financiële markten van het land op hun grondvesten doet schudden. De Italiaanse premier Mario Draghi, een favoriet bij beleggers, diende donderdag zijn ontslag in bij de president nadat hij de steun van verschillende belangrijke partijen in zijn regeringscoalitie had verloren.

Bron: CNN
Foto: iStock