De Europese Centrale Bank kan niet anders dan te erkennen dat de economische situatie in de Europese Unie er minder goed voor staat dan vorig jaar. Dit zal ongetwijfeld een belangrijk agendapunt worden tijdens hun bijeenkomst deze week. Er wordt zelfs gespeculeerd dat de Europese Centrale Bank opnieuw goedkopere leningen zal geven aan financiële instellingen.

De economische vooruitzichten voor de EU zijn wat troebel omwille van het gedoe door de Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Het is nu aan de Europese Centrale Bank om hier gepast op te reageren. Analisten verwachten daarom dat ECB-voorzitter Mario Draghi deze week mogelijks zal aankondigen dat ze opnieuw goedkope leningen zullen uitgeven.

Deze speculaties hielpen Europese bankaandelen woensdag alvast aan een mooie beursdag. Florian Hense, econoom bij Berenberg, is alvast overtuigd van het feit dat de Europese Centrale Bank gepast gaat reageren op hun verlaagde economische vooruitzichten. Hij durft bijna met zekerheid zeggen dat de centrale bank deze week, of in april, nieuwe gunstige langlopende leningen zal aankondigen.

The ECB could announce this week, or in April, that it will offer a new round of longer-term funding for banks.

Groeivertraging

Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar groeide de Europese Unie aan het traagste tempo van de afgelopen vier jaar. Hoewel, sommige economen vermoeden dat de economische zwakte een tijdelijk fenomeen is en dat de Europese economie in de loop van het jaar opnieuw zal aantrekken.

Daarom is de Brexit zo cruciaal. Als deze doorgaat zonder ‘deal’, dan verslechterd de economische situatie ongetwijfeld. Franck Dixmier van Allianz Global Investors vindt het nodig dat er een nieuwe ronde van extra stimulus komt in de vorm van goedkope leningen op lange termijn.

Approximately 380 billion euros ($430 billion) in TLTROs — cheap loans that the ECB provided to banks — are set to mature in June 2020.

Zonder een nieuw liquiditeitsprogramma zullen de hindernissen die zich vandaag de dag presteren, moeilijker te overwinnen worden. Economen hebben er alvast het raden naar wat de Europese Centrale Bank precies gaat doen. Een extra rondje stimulus kan alvast geen kwaad.

Bronnen: CNBC

Foto: Aichi8Seiran – Pixabay