De eurozone blijft gestaag herstellen van de Covid-19 pandemie dankzij de ultralage rentetarieven en massale stimuleringsmaatregelen. De Europese Centrale Bank waarschuwt nu echter voor zeepbellen in verschillende markten, mede veroorzaakt door het overvloedige geldaanbod.

In haar tweejaarlijks stabiliteitsverslag maakte de ECB melding van kwetsbaarheden in de vastgoedsector en op de financiële markten. De instelling voegde hieraan toe dat het nemen van risico door niet-banken en de verhoogde overheids- en bedrijfsschulden zich opstapelen.

Volgens de ECB is de overwaardering van de huizenprijzen fors toegenomen. Hierdoor stijgt het risico van prijscorrecties op de middellange termijn aanzienlijk. De ECB wees ook op een overdreven feeststemming op de aandelenmarkten waardoor deze vatbaarder zijn voor correcties.

Activa-aankopen vertragen

De inflatie in de eurozone bedroeg in september 3,4%. In oktober liep deze nog verder op tot 4,1%, wat het hoogste peil in 13 jaar was. In deze periode kreeg de regio te kampen met sterk stijgende kosten voor energie.

De centrale bank kondigde in september aan dat zij minder obligaties zou opkopen als gevolg van de stijgende consumentenprijzen. Hiermee begon het proces van het langzaam afbouwen van haar enorme stimuleringspakket uit het pandemietijdperk.

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, maakte toen echter wel duidelijk dat maatregelen van de centrale bank een bijsturing waren, maar geen tapering. De ECB is namelijk van mening dat de hogere inflatie tijdelijk is en in de loop van 2022 zal afnemen.

Sommige experts zijn er echter van overtuigd dat de ECB de inflatiedruk onderschat en daarom nog voor begin 2023 een renteverhoging zal moeten aankondigen.

Bron: CNBC
Foto: iStock