De ECB gaat, vooruitlopend op de Bankenunie, de boeken van de banken stevig uitpluizen. Draghi is bereid het bankentoezicht over te nemen, maar wil wel eerst weten of er nog lijken uit de kast komen vallen. We besteedden er gisteren al enige aandacht aan: een streng boekenonderzoek in opdracht van de ECB bij de grote banken in de Eurozone. De ruim 120 te onderzoeken banken zijn goed voor circa 85 procent van het in de Eurozone actieve bankwezen. Draghi windt er daarbij geen doekjes om. Transparantie moet voorop staan, om zo het vertrouwen van het publiek in de bankensector op zijn minst deels weer terug te winnen. Dat zal gezien de publieke opinie na vijf jaar crisis en diverse bankschandalen een pittige uitdaging worden. Hierbij zij alvast wel aangetekend dat ook banken niet boven de wet opereren zoals veelvuldig elders te lezen valt.
Meeste zorgen over banken in Spanje en Italië
Beleggers maken zich vooral, en hoogstwaarschijnlijk ook terecht, zorgen om de grote Spaanse en Italiaanse banken. Ergens volgend jaar zal blijken of die zorgen ook gegrond zijn. De uitslag van het onderzoek wordt pas eind 2014 verwacht, al zal zonder enige twijfel tussentijds al de nodige informatie uitlekken.
Draghi rules
Interessant om te weten: de afgelopen crisisjaren hebben de grootbanken circa €500 mrd opgehaald bij beleggers en diverse overheden. Daarnaast zijn de bankbalansen deels hersteld door minder scheutig om te springen met dividend, als dat al uitgekeerd werd. Of het allemaal genoeg is, wij wagen het sterk te betwijfelen. Dat is echter geen ramp: er is kapitaal genoeg beschikbaar, mits het vertrouwen in de banken maar naar een flink hoger niveau kan worden getild. Of dat lukt, zal achteraf wel blijken. Feit is wel dat je Draghi wel om een boodschap kunt sturen. Dat heeft hij de afgelopen jaren wel bewezen. En Draghi is de baas: als hij de mening is toegedaan dat bank X meer kapitaal nodig heeft, dan heeft diezelfde bank geen andere keus dan die aanwijzing op te volgen. Wij zijn erg benieuwd naar de uitkomsten van het pittige boekenonderzoek, verwachten in diverse, vooral Zuid-Europese landen, een extra rondje kapitaal ophalen, maar een bloedbad ligt niet voor de hand. En voor wat betreft het herstellen van het vertrouwen in de banken: dat ligt dermate laag dat die missie op zijn minst deels zal slagen. Wordt vervolgd. Eens een keer een ándere bank proberen? Wat dacht u van een GOUDBANK