Economisch blijft Europa een puinhoop, heel wat landen in de Eurozone worden met een weerbarstige economische groei geconfronteerd. Eén van de problemen is de geringe bereidheid van de bedrijven om te investeren. Veel bedrijfsleiders kijken liever even de kat uit de boom, waardoor de economische groei duidelijk wordt afgeremd.
Misschien helpt het investeringsfonds dat de Europese Commissie onlangs op poten zette daar een handje, zo rakelt KBC de discussie op. Want een structurele heropleving in de eurozone is maar mogelijk als de investeringscyclus terug aangezwengeld wordt. Overheidsinvesteringen lokken private investeringen uit, wat resulteert in een toename van de werkgelegenheid, meer consumptie, een hogere capaciteitsbezetting en nieuwe investeringen. Groei houdt volgens KBC de hoge schuldenlast in de Eurozone draagbaar. Groei moet ook resulteren in een hogere inflatie. De ECB haalt dan ook alles uit de kast om die groei en die inflatie de kans te geven. Met de verlaging van de rente tot 0,05% is daar de bodem bereikt. Rest alleen nog een daling van de euro om de groei en de inflatie op te krikken. Hoe? Waar er veel van is, is er weinig vraag naar.
ECB heeft een plan
Hoe meer euro’s er dus gecreëerd worden, hoe minder aantrekkelijk volgens KBC de munt wordt. Vandaar het plan van de ECB om tegen eind 2016 een netto uitbreiding van de ECB-balans te beogen met 1.000 miljard euro. Het opkopen van overheidsobligaties – de Duitsers staan alsmaar meer alleen met hun ‘Nein’ – maakt integraal deel uit van dat plan. In het eerste kwartaal van 2015 verwacht KBC de officiële aankondiging. Op haar meeting van begin december heeft de Europese Centrale Bank dus nogmaals besloten om nog even de kat uit de boom te kijken. President Mario Draghi heeft nog steeds het volste vertrouwen in de kracht van zijn woorden. Met zijn ‘whatever it takes’-uitspraak slaagde hij er destijds in om de euro te redden. Ook wat betreft de te dure euro en de te lage inflatie denkt de ECB er volgens Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management onderuit te raken zonder daadwerkelijk iets te hoeven ondernemen. Maar het valt te betwijfelen of dat uiteindelijk zal lukken ook. Mario Draghi is namelijk ditmaal een stap te ver gegaan met zijn uitspraken, hij zal weinig anders kunnen dan met concrete maatregelen te komen. Die zullen waarschijnlijk in juni aangekondigd worden, tenzij de macro-economische indicatoren in de komende weken sterk zouden verbeteren. Iets wat weinig waarschijnlijk lijkt. Klik hier om alles te vernemen over de invloed van de monetaire politiek van de ECB op de beurskoersen