goudvoorraden

Volgens de gegevens van de Duitse Bundesbank heeft de Nationale Bank van België momenteel 227,4 ton goud in bezit. In 1965 bezat de Belgische Nationale Bank nog meer dan 1.300 ton goud. Koos Janssen ging op onderzoek waarom de Belgische goudvoorraad met 83% daalde. België was een van de landen die meedeed aan de London Gold Pool, samen met Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Nederland en Zwitserland. Deze landen opereerden op de goudmarkt tussen 1961 en 1968 door goud te kopen en te verkopen en zo de goudprijs te stabiliseren. De London Gold Pool klapte ineen in 1968 nadat Frankrijk niet meer bereid was de goudprijs te verdedigen aan $35 terwijl de Verenigde Staten lustig geld bleef printen. Maar opvallend genoeg daalde de Belgische goudvoorraad pas na het ineen klappen van de London Gold Pool. België verkocht zijn goud vooral tussen 1978 en 1999.

Goudvoorraad België

Officieel verkocht België een groot deel van zijn goudvoorraad omdat het in verhouding te veel goud had ten opzichte van andere Europese landen. Voor de creatie van de euro moesten alle landen een gelijkaardig niveau van hun goudvoorraad hebben.

“The sales in question took place in the context of a more balanced composition of the reserves of NBB with regard to its integration into the European System of Central Banks, although it was not the result of a legal obligation.”

Verkoop Belgische goudvoorraad is geheim

Koos Janssen vroeg zich echter af waarom België alsnog zijn goud verkocht ook al was er geen wettelijke verplichting. Als antwoord daarop kreeg hij dat de Nationale Bank van België die informatie niet kan vrijgeven door de wet van 22 februari 1998, artikel 35 in de statuten van de Nationale Bank van België. Aangezien dat België niet het enige land was dat voor de creatie van de euro in 1999 een groot deel van zijn goud verkocht én niemand een reden mág geven voor de verkoop, komt Janssen tot de conclusie dat verschillende Europese landen, inclusief België, in het geheim afspraken hebben gemaakt voor de verkoop van hun goud op de internationale markten.

>>> Lees hier de GoudGids van Slim Beleggen <<<