De Europese centrale bank lanceerde een aantal jaren geleden een stimuleringspakket die er voor moest gaan zorgen dat de Europese economie terug op het juiste spoor zou gaan komen. Dit beleid werd door Mario Draghi gepredikt als de enige oplossing voor de economische malaise. In Duitsland dachten ze daar overigens heel anders over.

De Duitsers namen afgelopen dinsdag afscheid van Wolfgang Schäuble. Hij is acht jaar lang de minister van financiën geweest en tijdens zijn tijdperk wist de Duitse staatsschuld geen enkel jaar toe te nemen. De financiële man van Duitsland wist jaar op jaar ‘zwarte cijfers’ te schrijven. Schäuble staat bekend als een man die voorstander is van harde hervormingen. Zo lag hij dus ook duidelijk niet op één lijn met de Europese centrale bank.

Dit enorme bedrag heeft de ECB in de economie gepompt

Omdat de ECB onafhankelijk is kon het uiteindelijk haar plannetjes doorvoeren. Inmiddels draait de Europese economie op volle toeren, maar natuurlijk is niet precies te zeggen in hoeverre dit het gevolg is van het opkoopbeleid van de Europese centrale bank. Volgens de meeste economen zal het opkoopprogramma volgend jaar de magische grens van 2,5 biljoen euro gaan bereiken.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de omvang van het Europese opkoopprogramma in beeld gebracht. Mocht de prognose van de economen inderdaad juist zijn, dan zou dat betekenen dat de ECB in enkele jaren tijd meer dan 2,5 biljoen euro in de Europese economie heeft gepompt.

Gezien dat enorme bedrag zou het eerder vreemd zijn als de economie niet vooruit zou gaan.