Tijdens de afgelopen dagen zijn er tegenvallende macrocijfers verschenen. Het wordt steeds duidelijker dat de coronacrisis weet te zorgen voor een harde economische val. Ook in Azië zagen de economische cijfers er dramatisch uit. Hong Kong viel daarbij in negatieve zin op.

Ook vóór de corona-uitbraak zat Hong Kong in de hoek waar de klappen vielen. Je zou het namelijk bijna vergeten, maar voor de coronahectiek waren de burgers van Hong Kong in gevecht met de Chinese overheid. Dagelijks vonden er protesten plaats tegen het beleid van Xi Jinping. En uiteraard was dat ook niet bepaald bevorderlijk voor de economie van Hong Kong.

Hong Kong zit al maanden in de hoek waar de klappen vallen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de economie van Hong Kong in het verleden nog nooit geconfronteerd is met zo’n grote krimp. Tijdens het eerste kwartaal wist de economie met 8,9% te krimpen (ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019). Het vorige record dateert uit het jaar 1998. In het derde kwartaal was er toen sprake van een krimp met 8,3%. Ook tijdens de financiële crisis was de economische situatie niet zo belabberd. Toen was er namelijk in het eerste kwartaal van 2009 sprake van een krimp met 7,8%.

Het heeft er dus alle schijn van dat ook Azië deze recessie niet weet te ontlopen. Al is er pas sprake van een officiële recessie indien het bruto binnenlands product tijdens twee opeenvolgende kwartalen weet te krimpen. Gezien de huidige situatie in de wereld lijkt het echter onmogelijk te zijn dat Azië in het tweede kwartaal een groei weet te realiseren.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>