De wereldeconomie groeit op dit moment minder hard dan verwacht, dat is een feit. Toch is er nog geen reden om erg pessimistisch gestemd te zijn. Over het algemeen ligt de wereldeconomie er immers nog uitstekend bij en ook de toekomstverwachtingen zijn rooskleurig.

Er zijn maar weinig economische indicatoren te vinden die een vooruitlopend karakter in zich hebben. De Leading Economic Index (LEI) van de Conference Board is hier een uitzondering op. Deze index bestaat uit 10 economische indicatoren die in het verleden hebben bewezen dat ze gebruikt kunnen worden als ‘voorloper’ op de reële economie.

Een recessie lijkt nog ver van ons verwijderd te zijn

De mannen van LPL Research hebben de werking van de Leading Economic Index (LEI) nader geanalyseerd. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de deze index inderdaad in het verleden meermaals vroegtijdig aangaf indien we moesten vrezen voor een economische recessie (notering onder de 0-lijn).

Op deze grafiek is ook te zien dat de huidige situatie nog uitstekend is. Volgens Ryan Detrick van LPL Research heeft deze index zelfs op jaarbasis een groei gerealiseerd van ruim 6%. Voorlopig lijken we dus nog niet te hoeven vrezen voor een economische neergang.