vloedgolf_deflatie_yuan Normaal verschijnen zijn memo’s altijd op vrijdag, maar SocGen strateeg Albert Edwards is er deze week vroeg bij. En dat is geen verrassing. Een maand geleden schreven we al dat de Chinezen volgens de strateeg de grip op de zaak hadden verloren. Hij was nu net bezig met een memo over de onvermijdelijke devaluatie van de yuan toen de gebeurtenissen hem inhaalden. Daarmee krijgt Edwards gelijk op een van zijn grote non-consensus calls van de afgelopen jaren. Wat nu? Tijd om wakker te worden, zo stelt Edwards:

Vergis je niet. Dit is de start van iets groots en lelijks. Het westen mag dan de afgelopen maanden een zucht van verlichting hebben geslaakt vanwege afnemende deflatoire druk. Maar wij hebben steeds benadrukt dat de deflatie intensiveerde in Azië. En dat, net zoals elke met pus gevulde steenpuist, deze deflatoire druk binnenkort doorgeprikt moest worden.

Dat is nu gebeurd. De Chinezen waren de afgelopen maanden druk bezig met yuans kopen en dollars verkopen. Om zo de wisselkoers stabiel te houden op een steeds overgewaardeerder niveau. De toenemende kapitaalvlucht zorgde daarmee tegelijkertijd voor steeds meer monetaire verkrapping: de PBoC kocht yuans die daarmee uit de omloop verdwenen. En verkrapping was wel het laatste wat China kon gebruiken, zo schrijft Edwards. Tel daar het besluit van het IMF bij om de yuan nog even niet als reservevaluta opnemen. Geen wonder dat de autoriteiten de yuan nu los laten. Het belangrijkste is dat de devaluatie niet eenmalig is. Dit is volgens Edwards de start van aanhoudende zwakte in de yuan. De PBoC liet namelijk ook doorschemeren dat marktkrachten een grotere rol krijgen. En die marktkrachten gaan vanwege het tekort op de betalingsbalans enorme druk zetten op de Chinese munt.

Vloedgolf van deflatie

Het effect? Export van deflatie. Onderstaande grafiek vergelijkt de koers van de yen met de inflatie van importprijzen in de VS. Past precies op elkaar. De devaluatie van de yuan gaat dus, net als bij de yen, nog meer druk zetten op de Amerikaanse inflatie. Want ook al zit de yuan niet in de handelsgewogen DXY dollar index, de Chinese munt heeft in het dollarmandje van de Fed nu al een weging van 21% tegen 15% tien jaar geleden. Japan zit op slechts 7%. deflatie_yen Edwards:

We zien dit als het eindspel in deze cyclus. Beleggers hebben het er vaak over dat de eurozone lijkt op Japan. Maar een deflatoire recessie ligt ook voor de VS op de loer. De core PCE inflatie ligt nu op 1%. Deze nieuwe ronde in de valutaoorlog zal de inflatie onder nul drukken.

De machteloosheid van beleidsmakers zal binnenkort aan iedereen onthult zal worden, zo stelt de strateeg:

Bereid je voor op een 10-jarige Amerikaanse rente van onder de 1%. En een nieuwe financiële crisis die net zo groot wordt als in 2008.

<<< Bescherm uw vermogen >>>