Goud rally SocGen strateeg Albert Edwards laat in zijn laatste update vanuit een zonnig Banyuls-sur-Mer doorschemeren dat hij bullish is op goud. En niet zo’n beetje ook.

EM valuta crash

Afgelopen donderdag schreven we over de enorme dalingen in de real, lira, rand en peso tegen de dollar. Edwards legt allereerst uit wat er met deze emerging market valuta’s gebeurt. Het proces werkt als volgt:

  • Het land pint de eigen valuta op een kunstmatig lage koers tegen de dollar.
  • De export stijgt en buitenlandse beleggers springen op het land door de snelle groei.
  • De vraag naar de valuta stijgt.
  • De centrale bank print geld om in de markt te dumpen teneinde de valutakoers stabiel te houden. Dit komt neer op pro-cyclische QE. De valutareserves stijgen.
  • De binnenlandse inflatie stijgt door dit beleid.
  • Hierdoor stijgt de reële valutakoers, ook al blijft de nominale koers gelijk. Anders gezegd: door de inflatie worden producten duurder en neemt de export af.
  • De kapitaalstromen draaien om naar uitstroom en de valutareserves dalen. Hierdoor ontstaat wederom een pro-cyclische beweging doordat de QE in z’n achteruit gaat, terwijl de economie al aan het afkoelen is.
  • De kapitaalvlucht neemt hand over hand toe in een zichzelf versterkende spiraal. Activaprijzen in emerging markets en grondstoffenprijzen komen onder zware neerwaartse druk.

Volgens Edwards zitten we nu op dat laatste punt. Maar de strateeg is nog steeds positief op goud, ondanks dat de grondstoffenmalaise de prijs van het edelmetaal mee omlaag trekt:

Marc Faber zei in januari dat als hij centrale banken zou kunnen shorten, hij dat meteen zou doen. Goud komt het dichtst hierbij in de buurt.

De Chinezen hebben beleggers laten zien dat het oppompen van beurskoersen uiteindelijk uitdraait op huilen. Edwards ziet dit fenomeen wereldwijd:

Ik heb geen greintje twijfel dat de westerse centrale banken ons naar een nog grotere versie van de crisis van 2008 leiden.

Goud must-have

Maar de huidige ultra-lage rentes en grote begrotingstekorten betekenen dan maar één ding volgens Edwards:

Het tempo van QE zal zo worden opgevoerd dat je de geldpersen vanaf Mars zult horen brullen. Goud is een must-have positie in die wereld.

Goud bulls maken zich geen zorgen over de huidige correctie, zo stelt Edwards:

Integendeel, zij zullen dit zien als een noodzakelijke inleiding voor LIFTOFF! Nadat het tussen 1970 en 1974 zo’n 550% steeg, daalde goud met bijna 50%, van $ 195 naar $ 100 per ounce. Vervolgens ging goud van 1976 tot 1980 negen keer over de kop tot meer dan $ 920 per ounce.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>

goud_1

goud_2goud_3