De meeste beurzen zijn tijdens de voorbijgaande weken in een officiële Bear Market terecht gekomen. Daar is sprake van op het moment dat de index vanaf het hoogtepunt gerekend met minstens 20% in waarde weet te dalen. Een belangrijk onderzoek laat zien dat het te hopen is dat er binnenkort geen recessie aanbreekt. Een Bear Market zonder een recessie is immers eerder een kans dan een bedreiging.

Steeds meer beleggers beginnen zich zorgen te maken over een eventuele nieuwe recessie. De onrust op de financiële markten heeft er toe geleid dat beleggers angstig zijn geworden. En ook steeds meer economische cijfers geven geen reden tot optimisme. Wat dat betreft is het dus niet verwonderlijk dat steeds meer beleggers aandelen dumpen. Als gevolg daarvan zijn de meeste beurzen inmiddels geconfronteerd met een beursdaling van minstens 20%.

Beleggers kunnen profiteren van de huidige beurszwakte

Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, heeft onderzocht of een Bear Market kansen biedt. Hij heeft daarbij onder andere gekeken naar de situatie dat er sprake is van een berenmarkt (dalingen vanaf ruim 19% meegenomen), terwijl er geen sprake is van een recessie. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. Op basis van het verleden kan gesteld worden dat in dat geval een Bear Market juist kansen biedt. Zo weet de beursdaling gemiddeld genomen te stoppen bij een koersdaling van 23,8% en de duur van deze dalende periode bedraagt gemiddeld 7 maanden.

Gezien deze onderzoeksresultaten moeten beleggers hopen dat een recessie uitblijft. Op dat moment kan de beursschade immers beperkt blijven en kunnen beleggers juist profiteren van de zwakte op de aandelenmarkten. Mocht er wel een recessie aanbreken, dan ziet het plaatje er anders uit.