Ondanks het feit dat de Amerikaanse economie tijdens de voorbijgaande kwartalen indrukwekkend wist te groeien, ziet de situatie bij veel Amerikaanse bedrijven er niet zo rooskleurig uit. Ongeveer een derde van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven maakt namelijk verlies en dat percentage lag zelden zo hoog. Moet de echte crisis nog komen?

In het jaar 2020 werd de wereldeconomie geteisterd door de coronacrisis. Dit was niet alleen een van de heftigste recessies ooit, maar ook de kortste recessie ooit. Het overgrote deel van de bedrijven wist ondanks deze crisis het hoofd boven water te houden. Dit was overigens met name te danken aan de ruimhartige steunmaatregelen van de centrale banken en de overheden. Maar, door deze financiële injecties zijn ook de ‘ongezonde’ bedrijven veelal in leven gebleven. En het is maar de vraag of we hier blij mee moeten zijn.

Stijgende rente vormt een bedreiging voor veel bedrijven

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs Global Investment Research, is te zien dat ruim een derde van alle beursgenoteerde bedrijven binnen de Russell 2000 te maken heeft met een negatieve ‘net income’. Dit is het resultaat dat overblijft nadat alle kosten van een onderneming betaald zijn. Op de grafiek is ook te zien dat dit percentage iets lager ligt dan het percentage dat ten tijde van de coronacrisis behaald werd, maar dat er nog steeds sprake is van een historisch hoge notering.

Op de grafiek is ook te zien dat de voorgaande toppen vaak plaatsvonden net voor of tijdens het begin van een economische crisis. Met name toen de rente de lucht in ging, werden de zwaar gefinancierde bedrijven hard geraakt. En gezien de stijgende rente kan dat scenario opnieuw waarheid gaan worden.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar