Beleggers gruwelen als ze denken aan het scenario van een recessie in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld. Volgens Michael Yoshikami, CEO van Destinations Wealth Management, zou een recessie echter mogelijk goed nieuws kunnen betekenen.

De Amerikaanse consumentenprijsinflatie is in april afgenomen tot 4,9% op jaarbasis, het laagste jaartempo sinds april 2021. De markten beschouwden de nieuwe gegevens van het Labor Department eerder deze maand als een teken dat de inspanningen van de Federal Reserve om de inflatie te beteugelen eindelijk vruchten afwerpen.

De algemene consumentenprijsindex is aanzienlijk gedaald sinds de piek boven 9% in juni 2022, maar blijft ruim boven de doelstelling van 2% van de Federal Reserve. De kern-CPI, die de volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, steeg in april met 5,5% op jaarbasis, te midden van een veerkrachtige economie en een aanhoudend krappe arbeidsmarkt.

Voorzitter Jerome Powell liet doorschemeren dat een pauze in de renteverhogingscyclus waarschijnlijk is tijdens de vergadering van het FOMC in juni. Sommige leden zien echter nog steeds de noodzaak voor extra verhogingen, terwijl anderen verwachten dat een vertraging van de groei de noodzaak voor verdere verkrapping zal wegnemen. De centrale bank heeft de rente sinds maart 2022 10 keer verhoogd, voor een totaal van 5 procentpunten.

Markten verwachten renteverlagingen

Volgens de FedWatch tool van CME Group verwacht de markt desondanks dat de rente tegen het einde van het jaar zal worden verlaagd. Volgens deze tool is het bijna 35% waarschijnlijk dat de richtrente het jaar eindigt in een bandbreedte van 4,75%-5%.

In een interview met CNBC stelde Yoshikami dat renteverlagingen alleen kunnen gebeuren als de economie in een langdurige recessie is gestort. Zonder verdere verkrapping is dit volgens Yoshikami niet mogelijk omdat de dalende olieprijzen de economische activiteit verder stimuleren.

Dus op het eerste gezicht lijkt dit vreemd maar als er geen recessie in de Verenigde Staten komt kan dit als negatief worden beschouwd. De Federal Reserve kan dan immers opteren om de rente niet te verlagen en zelfs te blijven verhogen.

Effectieve renteverlagingen zijn volgens Yoshikami ook een drastische stap. Hij verwacht eerder dat de beleidsmakers de marktverwachtingen in een bepaalde richting zullen sturen door middel van uitspraken in plaats van echter verlagingen op korte termijn.

Bron: CNBC
Foto: iStock