De olieprijs wist tijdens de voorbijgaande maanden in positieve zin te verrassen. Door de rooskleurige economische vooruitzichten wist het ‘zwarte goud’ aanzienlijk terrein terug te winnen. Inmiddels beweegt de olieprijs zelfs rond het hoogste niveau sinds het jaar 2019. Voor de groeimarkten is het overigens van groot belang dat de olieprijs goed weet te blijven presteren.
Volgens diverse analisten kan de olieprijs als maatstaf gebruikt worden om te beoordelen wat de staat van de wereldeconomie is. Op het moment dat de wereldeconomie immers zwaar getroffen wordt, is dit meestal ook sterk terug te zien bij de olieprijs. Bij minder economische activiteiten zal immers de productie terugvallen en een krimpende wereldproductie resulteert in een geringe vraag naar olie.
De correlatie tussen de groeimarkten en de olieprijs in beeld gebracht
Vanuit dat oogpunt bezien is het ook niet vreemd dat er al decennialang sprake is van een sterke correlatie tussen enerzijds de olieprijs en anderzijds de groeimarkten. Als de wereldeconomie het immers zwaar heeft, is dit meestal ook terug te zien bij de groeimarkten. Zij zijn immers met name afhankelijk van de export.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat de olieprijs inmiddels de 13-jarige weerstandslijn genaderd is. Bij een doorbraak door deze weerstandslijn gaat er een nieuwe opwaartse trend van start. Op de grafiek is ook te zien dat de Emerging Markets ETF (EMM) inmiddels ook de 13-jarige weerstandslijn bereikt heeft. Een stijgende olieprijs zal dus hoogstwaarschijnlijk ook leiden tot een nieuwe opwaartse impuls bij de groeimarkten.
Maar, de weerstandslijn dient dan wel eerst doorbroken te worden.
UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!
Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…
Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.