De wereldwijde energieschaarste als gevolg van het kouder wordende weer en een opleving van de vraag wordt steeds groter. Dit zorgt voor bezorgdheid met het oog op de winter, wanneer er meer energie nodig is om woningen te verlichten en te verwarmen.
De stijgende energieprijzen zullen gevoeld worden door zowel bedrijven als consumenten. Regeringen over de hele wereld proberen om de gevolgen voor de consument te beperken maar erkennen dat zij wellicht niet kunnen voorkomen dat de rekeningen fors zullen stijgen.
In China zijn de stroomonderbrekingen voor inwoners al begonnen terwijl de elektriciteitscentrales in India naarstig op zoek zijn naar steenkool. Consumentenvertegenwoordigers in Europa pleiten dan weer voor een verbod op het afsluiten van de elektriciteit wanneer klanten hun schulden niet onmiddellijk kunnen betalen.
In Europa wordt aardgas nu verhandeld tegen het equivalent van $230 per vat olie. Dit is een stijging van meer dan 130% sinds september en meer dan 8 keer hoger dan hetzelfde punt vorig jaar, aldus gegevens van Independent Commodity Intelligence Services.
In Oost-Azië is de prijs van aardgas sinds begin september met 85% gestegen tot ongeveer $204 per vat in olietermen. In de Verenigde Staten, een netto-exporteur van aardgas, blijven de prijzen lager maar toch zijn deze gestegen tot het hoogste punt in 13 jaar.
De jacht op aardgas drijft ook de prijs op van steenkool en olie, die in sommige gevallen als substituten kunnen worden gebruikt. Deze twee grondstoffen zijn echter nog schadelijker voor het klimaat.
De omstandigheden baren centrale banken en beleggers zorgen. De stijgende energieprijzen dragen bij tot een verhoging van de inflatie. Deze was al een punt van bezorgdheid nu de wereldeconomie de aanslepende effecten van de Covid-19 pandemie van zich af probeert te schudden. De koude temperaturen in de winter zouden deze zaken nog kunnen verergeren.
Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie, stelt:
Deze prijsschok is een onverwachte crisis op een kritiek moment.
Geen makkelijke oplossing
De energiecrisis is het gevolg van de stijgende vraag naar energie naarmate het economisch herstel na de pandemie vaste voet krijgt en van een zorgvuldig afgesteld systeem dat gemakkelijk kan worden verstoord door bijvoorbeeld weersomstandigheden of mechanische problemen.
Door een ongewoon lange en koude winter eerder dit jaar zijn de aardgasvoorraden in Europa uitgeput geraakt. De stijgende vraag naar energie heeft het aanvullen van de voorraden, dat normaal gebeurt in de lente en de zomer, belemmerd.
China’s groeiende vraag naar vloeibaar aardgas heeft ertoe geleid dat de LNG-markten het gat niet kunnen opvullen. Een daling van de Russische gasexport en ongewoon kalme winden hebben het probleem nog verergerd.
Een oplossing zou kunnen zijn als Rusland meer gas zou produceren en exporteren. Société Générale merkte op dat een snellere goedkeuring door de Duitse autoriteiten van de politiek gevoelige Nord Stream 2 pijpleiding, die rechtstreeks gas van Rusland naar Europa zou transporteren, de druk op de prijzen aanzienlijk zou verminderen.
Neil Chapman, senior vice-president bij ExxonMobil, benadrukte echter de beperkingen van dit plan op korte termijn. In de gasindustrie is het niet zo simpel om de toevoer zomaar aan te zetten omdat dit zeer kapitaalintensief is.
Bron: CNN
Foto: iStock