Vorige week trad Mario Draghi verrassend genoeg naar buiten met wel bijzonder ‘milde’ woorden. De president van de Europese centrale bank liet weten dat er voorzichtig gehandeld zal worden met het afbouwen van het monetaire beleid. Daarnaast moeten we niet rekenen op een snelle renteverhoging.

Gisteren liet de president van de ECB in het Portugese Sintra nogmaals weten dat de Europese centrale bank geduldig zal zijn bij het bepalen van de timing van de eerste renteverhoging. Hiermee bevestigde Draghi dus dat de beleggers vorige week zijn woorden goed hebben geïnterpreteerd. Als gevolg van deze bevestigende woorden kreeg de euro opnieuw een tik te verwerken.

Draghi blijft zich zorgen maken

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Investing, is de vrije val van de euro in beeld gebracht. Deze grafiek geeft duidelijk aan dat maar weinig beleggers hadden gerekend op een voorzichtige aanpak van de ECB. Volgens Draghi zal de rentestand, onder de huidige omstandigheden, onveranderd blijven tot en met de zomer van 2019. Volgens de meeste economen is daarom de kans groot dat de ECB pas in september 2019 de rentestand voor de eerste keer zal gaan optrekken.

Draghi bevestigde gisteren in Sintra dat de economie van de eurozone verder groeit, maar dat er nog genoeg donkere wolken hangen boven het eurogebied. Zo wees hij onder andere naar het toenemende protectionisme, de stijgende olieprijzen en de aanhoudende onrust op de financiële markten. Daarom is de monetaire verruiming volgens hem geen ‘overbodige luxe’.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>