Zunum Aero, een startup van Boeing en JetBlue, onthulde deze week dat ze de eerste 100 elektrische vliegtuigen hebben verkocht. Deze deal kan een nieuw tijdperk inluiden voor het luchtverkeer. Niet alleen zal luchtvaart goedkoper en groener worden, de manier waarop we vliegen zal hiermee ook veranderen.

De laatste decennia hebben grote vliegtuigmaatschappijen massaal ingezet op grote luchthavens. Hierdoor bleven de kleinere, regionale luchthavens in de koude staan. Maar daar wil Zunum Aero verandering in brengen, met elektrische vliegtuigen.

Zunum Aero is een startup die gefinancierd wordt door JetBlue Technology Ventures en Boeing Horizon X venture capital. Het doel is om elektrische vliegtuigen te maken die de luchtvaart groener, sneller en eenvoudiger in gebruik moeten maken.

De startup liet weten dat ze 100 vliegtuigen verkocht hebben aan JetSuite, een Amerikaanse vliegtuigmaatschappij die vooral op regionale luchthavens vliegt. De levering wordt verwacht in 2022.

In eerste instantie zal Zunum Aero een hybride vliegtuig produceren om daarna met verbeterde batterijtechnologie volledig elektrische vliegtuigen te produceren.

Deze vliegtuigen kunnen tot 12 passagiers vervoeren en tot 1.600 kilometer ver vliegen aan een maximale snelheid van zo’n 550 kilometer per uur. Dit maakt dat deze vliegtuigen ideaal zijn voor kleinere, regionale luchthavens.

Momenteel wordt bijna alle luchtverkeer geconcentreerd via grote nationale luchthavens waar mensen eer nog met de auto naartoe moeten rijden en lang moeten aanschuiven. Met de komst van elektrische vliegtuigen kan dit de komende jaren/decennia terug veranderen.

Bron: B.I.