Afgelopen maandag was er sprake van de eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar. Aanvankelijk kwamen de Europese beurzen voortvarend uit de startblokken. Al snel liepen de winsten echter aanzienlijk terug en met name toen de handelssessie op Wall Street begon liep de winstteller razendsnel terug. De eerste handelsdag van het jaar doet zelfs denken aan de jaren 2000 en 2008.

De meeste analisten zijn het er wel over eens dat het beursjaar 2021 ook een gunstig jaar zal gaan worden. Met name de monetaire steun van de centrale banken moet er voor zorgen dat de beurzen verder in waarde weten te stijgen. Toch vertelt de eerste handelsdag van het jaar een compleet ander verhaal.

Hopelijk wordt dit beursjaar geen herhaling van de jaren 2000 en 2008

Uit onderzoek van Bespoke blijkt dat sinds het jaar 1983 het slechts twee keer eerder is voorgekomen dat de S&P 500 index tijdens de eerste handelsdag van het jaar hoger opende, om vervolgens tijdens het middaguur meer dan 1% lager te noteren. Dat was tijdens de jaren 2000 en 2008.

Het jaar 2021 kan aan dit illustere rijtje worden toegevoegd, want tijdens de handelssessie van maandag werd precies hetzelfde bereikt. En op de grafiek is tevens te zien dat deze beweging goed te vergelijken is met de bewegingen tijdens de eerste handelsdag van de jaren 2000 en 2008. Voor beleggers is het te hopen dat het beursjaar 2021 voor de rest niet vergelijkbaar zal zijn aan de jaren 2000 en 2008.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)