Wat gebeurt er als Griekenland de eurozone verlaat? De vooruitzichten van een Grexit lijken nu meer realistisch dan ooit tevoren sinds de eurocrisis. De analisten van Bank of America Merrill Lynch hadden een rondetafelgesprek over de potentiële impact van Grexit.
Grexit-scenario
Hoewel het niet is wat de analisten van de bank per se verwachten, is het volgens hen tijd om na te denken over wat voorheen ondenkbaar was. Dit is wat bijvoorbeeld Ruben Segura-Cayuela van BAML’s zei over de kwestie:
‘In een Grexit-scenario is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de korte en de lange termijn. Zo zou de Griekse economie op de korte termijn een krimp zien van het bbp van onvoorspelbare omvang, zelfs voor Griekse standaarden. Daarnaast kan de inflatie juist met dubbelcijferige percentages stijgen.’
Het lijkt erop alsof de meeste experts het erover eens zijn dat Grexit een directe en enorme impact heeft op Griekenland. Maar anderzijds zijn er mensen die denken dat Griekenland de euro beter kan verlaten, omdat een ruimer monetair beleid en een goedkopere munt het land op de lange termijn goed zouden doen. Daar is Segura-Cayuela het niet mee eens:
‘Op de langere termijn is een zwakkere valuta positief voor de economie, maar enkel wanneer Griekenland ook hervormingen implementeert die het land tot nu toe heeft willen ontwijken. Daarnaast is er voor hoge potentiële groei buiten de eurozone een stabiel en voorspelbaar monetair beleid nodig. De rampzalige hervormingspogingen van de Griekse overheid suggereren echter dat zulke hervormingen waarschijnlijk alleen zullen plaatsvinden onder druk van Europese instituties, en dus terwijl Griekenland nog ín de euro zit.’
Volgens Athanasios Vamvakidis, de chief G10 FX strategist van Bank of America Merrill Lynch in Europa, zou een nieuwe Griekse munt mogelijk met 50 procent in waarde dalen na het vertrek van Griekenland uit de euro. Daarbij baseert Vamvakidis zich op vergelijkbare crisis in opkomende markten.