Afbeelding beursdaling

Het model van de cyclussen is een veel besproken onderwerp in de beleggingswereld. Het is een feit dat alles in de wereld in cyclussen beweegt. Dit kunnen we bijvoorbeeld erg goed zien aan de jaargetijden. Van de lente gaan we naar zomer, van de zomer naar de herfst, en van de herfst naar de winter. Het effect van cyclussen in de aandelenmarkten is zeker aanwezig. Zo zagen we tijdens de dot.com bubbel een nieuw tijdperk ontstaan. Namelijk het tijdperk van het internet en de technologie. Dit tijdperk zorgde voor een flinke stijging, maar vervolgens moest dit betaald worden met een flinke daling. Daardoor kunnen we uiteindelijk spreken van de dot.com bubbel. Ook de financiële crisis zorgde voor een flinke daling op de aandelenmarkten. Aan deze daling vooraf hebben we opnieuw een flinke opwaartse trend gezien. En opnieuw zorgde deze opleving voor een flinke daling op de aandelenmarkten. Maar de belangrijkste vraag is hoe we er op dit moment voor staan. Staan we opnieuw dicht bij een aanstaande crash op de aandelenmarkten?

Cyclus van de centrale banken

Dit tijdperk kunnen we het beste typeren als het tijdperk van de banken. De centrale banken hebben er namelijk voor gezorgd dat we opnieuw op zeer hoge koersen staan. Zo werd er afgelopen jaar nieuwe record koersen neergezet en zelfs de Amerikaanse beurzen wisten dat dit jaar ook te doen.

slide125-3

Op de grafiek hierboven is goed te zien dat we dicht bij het einde van dit tijdperk zijn gekomen. Tenminste dit vertelt Jim Chanos ons. En de signalen voor het einde van dit tijdperk zijn inderdaad gegeven. Zo heeft Janet Yellen dit jaar tot nu toe gedomineerd met het afbouwen van het stimuleringsbeleid. En dat was precies wat haar voorganger Ben Bernanke vorig jaar niet deed. Dit zorgt ervoor dat de centrale banken weer wat gas gaan verminderen. En dit zou inderdaad wel eens kunnen leiden tot dramatische beurskoersen. U kunt uw vermogen beschermen door middel van onze GRATIS GOUDGIDS