elektrische_auto_OPECFossiele brandstoffen zullen in 2040 zo’n 78% van de energiemix uitmaken, nauwelijks minder dan vandaag. De vraag naar olie zal met 18 miljoen vaten naar 110 miljoen vaten per dag stijgen. Het aantal auto’s in de wereld zal ruim verdubbelen naar 2,1 miljard, waarvan 94% nog steeds op benzine en diesel zal rijden. Dat veronderstelt OPEC in de nieuwe jaarlijkse World Oil Outlook. Commentator Ambrose Evans-Pritchard verbaast zich over zoveel kortzichtigheid. Het oliekartel lijkt volgens hem te denken dat de klimaatconferentie in Parijs, met een bindende overeenkomst tussen 190 landen, nooit heeft plaatsgevonden. Het olierapport stelt:

Zonder technologische doorbraak zullen elektrische auto’s op accu’s in de nabije toekomst naar verwachting geen significant marktaandeel behalen.

opec_energie_mix_auto Volgens de auteurs kunnen de kosten voor accu’s de komende 25 jaar met 30% tot 50% dalen. Maar ze verwachten niet dat dit het verschil zal maken vanwege ‘weerstand bij de consument’. Want elektrische auto’s zijn volgens OPEC te duur, hun reikwijdte is te klein en de accu’s vertonen kuren bij zeer koud en warm weer. Evans-Pritchard:

Dit is een dappere voorspelling, aangezien Apple en Google nu hun enorme middelen aanwenden om plug-in auto’s te ontwikkelen. De Tesla 3S zal in 2017 voor $ 35.000 op de markt zal komen. Ford kondigde recent aan $ 4,5 miljard te investeren in elektrische en hybride auto’s, waarbij er in 2020 13 nieuwe modellen op de markt zouden moeten zijn. En Volkswagen zal komende maand een ‘compleet nieuwe concept-auto’ onthullen die een nieuw tijdperk van ‘betaalbare elektromobiliteit’ belooft.

Om nog maar te zwijgen over Toyota, dat met de Mirai inzet op brandstofcelauto’s op waterstof. Evans-Pritchard:

’s Werelds grootste autoproducent kondigde in oktober aan in 2050 geen benzineauto’s meer te willen produceren. Je zou denken toch dat dat een wake-up call zou moeten zijn voor OPEC.

Goldman Sachs verwacht dat auto’s met een stekker over tien jaar al zo’n 22% marktaandeel zullen behalen. Nieuwe ontwikkelingen zullen de accukosten met 60% laten dalen, terwijl de reikwijdte met 70% toeneemt. En daardoor zullen autofabrikanten wel twee keer nadenken voordat ze nieuwe investeringen doen in verbrandingsmotoren, aldus de zakenbank. De voormalige Saoedische olieminister sjeik Ahmed Zaki Yamani waarschuwde 15 jaar geleden al voor de huidige ontwikkelingen:

Over dertig jaar zal er er een gigantische hoeveelheid olie zijn – en geen kopers. De olie zal in de grond blijven zitten. Het stenen tijdperk eindigde ook niet omdat de stenen op waren.

Evans-Pritchard:

Maar de OPEC-landen luisterden toen niet naar hem, en dat doen ze nu nog steeds niet.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>