Elektrische auto’s worden gezien als een oplossing voor het CO2-probleem. Zo zouden ze minder CO2 uitstoten dan diesels. Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het Duitse Ifo Instituut, spreekt dit tegen. Elektrische auto’s stoten juist 11 tot 28 procent meer CO2 uit dan diesels.

Het onderzoek neemt het gehele productie proces van een elektrische auto mee in de berekening. Vooral met de vervaardiging van de accu komt veel CO2 vrij.

Christop Buchal, Hans-Dieter Karl en Hans-Werner Sinn, de auteurs van het onderzoek, stellen:

De CO2 die wordt uitgestoten in het productieproces van een auto moet ook worden meegenomen in de berekening.

De productie van een accu

De accu van een elektrische auto is vervuilend, omdat grondstoffen een belangrijk component van een accu zijn. Grondstoffen, zoals lithium en kobalt. Deze moeten eerst worden gewonnen uit de aarde en daarna worden verwerkt.

De auteurs geven als voorbeeld de accu van een Tesla Model 3. Deze accu is goed voor 11 tot 15 ton CO2. De gemiddelde levensduur is 10 jaar met een reisafstand van 15.000 kilometer per jaar. Hieruit maken de onderzoekers op dat de accu alleen al 73 tot 98 gram CO2 per kilometer uitstoot.

De totale uitstoot van een elektrische auto komt hiermee op 156 tot 180 gram CO2 per kilometer volgens het onderzoek. Dat is meer dan een vergelijkbare diesel van bijvoorbeeld Mercedes.

Methaanmotoren een betere keuze

Het onderzoek spreekt de keuze voor ‘groene’ elektrische auto’s duidelijk tegen. Europese ambtenaren geloven juist dat elektrische auto’s vrijwel geen uitstoot hebben

Daarnaast concludeert het onderzoek dat autofabrikanten een verkeerde keuze hebben gemaakt om in elektrische auto’s te investeren. Ze hadden veel beter voor methaanmotoren kunnen kiezen. Van deze is de emissie namelijk een derde minder is dan dieselmotoren.

Bron: Brussel Times

Foto: iStock

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar